Guide

Goopguide

  • Endret

Hva er goop?

Goop er et mye brukt navn på kjølepasta, eller varmeledningspasta, og er en relativt tykk pasta som legges mellom elektroniske komponenter, f.eks. prosessoren, og ei kjøleribbe. Pastaens oppgave er å fylle igjen alle porer og ujevnheter i overflatene, for å gi best mulig kontakt mellom prosessor og kjøleribbe. På den måten gir hele prosessoren fra seg varme, ikke bare de feltene som er i direkte kontakt med kjøleribba.

Det finnes mange typer kjølepasta, men felles for alle er at de inneholder stoffer som leder varme svært godt. I billigere pastaer brukes det ofte silisium, mens dyrere pastaer bruker mer effektive varmeledere som forstøvet aluminium, kobber eller sølv. Jo bedre disse stoffene leder varme, jo mer effektiv er generelt en kjølepasta.

 

Trenger jeg goop?

JA! Selv om dagens prosessorer og bedre kjøleribber har en relativt plan og jevn overflate, er det svært små områder av prosessoren som er i direkte kontakt med kjøleribba. Det betyr at ikke all varmen fra prosessoren (helt opptil 60-70W på enkelte AMD) klarer å komme fram til kjøleren, men bygger seg opp i prosessoren. Da har det lite å si hvor god kjøler du har, når varmen ikke engang kommer fram :-)

Intels originalkjøler med Thermal Pad
(klikk for større bilde)

Noen kjøleribber, bl.a. Intel's originalkjølere, kommer med en såkalt Thermal Pad for å forsøke å løse dette problemet. Den fungerer etter samme prinsipp som kjølepasta, men i de aller fleste tilfeller er den altfor tykk og lite smidig til å fungere godt nok for oss overklokkere.

Konklusjonen blir uansett at du bør bruke skikkelig kjølepasta om du skal overklokke seriøst, men da er det ikke bare å kline utover en dæsj med fingeren. For best mulig resultat er det noen ting du må ta hensyn til, noe du kan se på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen