Googles søkemotor – en femte statsmakt?

Hvordan kan tjenester fra private aktører bidra til et bedre demokrati, spør Eirik Langås.

Google tar kuratorrollen og setter sammen et praktisk oversiktsbilde av den amerikanske valgkampen. Tjenesten fremstår som nøytral og redaksjonell, men er drevet av søk og kommersielle interesser. Blir nettjenester som denne en femte statsmakt som påvirker hele vårt demokratiske system?

Google Politics & Election er en samling Google-tjenester med informasjon om den amerikanske valgkampen. Tjenesten tilbyr oversikt over nyheter, trender og resultater. I følge Googles offisielle blogg er målet å gi oversikt til velgere, verktøy til politisk aktive og informasjon til journalister.

En fin løsning er trendoversikten hvor man kan sammenligne utviklingen for forskjellige kandidater over tid basert på søketrender, Google News og YouTube videoer.

Mye av det Google gjør er absolutt god valgkampdekning. Spørsmålet er hvordan man skal kategorisere dette initiativet. Oversiktssiden gir et veldig redaksjonelt inntrykk, men er selvfølgelig generert av søk. Verktøykassen for politiske kampanjer er en åpenbar kommersiell tjeneste hvor Google vil selge sine produkter.

Aviser og andre tradisjonelle medier vet vi etterhvert hvordan vi skal lese. De har en form for objektivitet vi kjenner til, og når de kommuniserer sine standpunkt eller sitt politiske ståsted bruker de egne formater for dette. I Googles valgtjeneste blir dette erstattet av en tilsynelatende nøytral aggregering, men med tydelig kommersiell motivasjon.

Google elections - trendoversikt

Denne interessekonflikten mellom objektiv dekning og merkantile interesser er verken uvanlig eller ny. De fleste massemedier har også et klart kommersielt aspekt. Samtidig har massemediene en tydelig definert rolle i et demokrati. Rollen Google her tar ved å tilby et slags tjenestelag for politiske valg og kampanjer er noe nytt. Spørsmålet som kommer opp er hvordan tjenester fra private aktører kan bidra til et bedre demokrati.

Dette spørsmålet har en mengde undertemaer. Yggdrasil hadde for noen år siden et spor som het Demokrati 2.0 hvor Making Waves snakket om Demokrati – et operativsystem for folket. I foredraget så vi både på hva et demokrati er og på noen krav til et slikt demokratisk tjenestelag. En del aspekter ved Googles valgtjeneste er interessante i denne konteksten. Vil slike tjenester automatisk bidra til å styrke demokratiet, slik tradisjonelle medier på sitt beste har gjort? Eller må vi kalibrere det demokratiske systemet for å ta høyde for noe som kanskje virkelig er en femte statsmakt?

Denne saken har også blitt publisert på Making Waves' hjemmesider.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen