Science Journal er en pen og oversiktlig app.
Science Journal er en pen og oversiktlig app. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Googles splitter nye app gir deg et lite laboratorium på telefonen

Science Journal bruker telefonens sensorer som vitenskapelige verktøy.

Google – nå Alphabet – har mange baller i luften, og driver med alt fra romfart til mobiltelefoner og selvkjørende biler. Åja, også driver de verdens største søkemotor, og utvikler verdens mest populære mobile operativsystem.

I tillegg til alle disse tingene lager de også en bråte apper, og sist ut er en app kalt Science Journal, ifølge Gizmodo.

Science Journal er rett og slett som et lite laboratorium som du kan putte i lomma. Appen benytter telefonens innebyggede sensorer til å måle lys, lyd og bevegelse rundt brukeren, og kan dermed brukes til alt fra eksperimenter hjemme på kjøkkenbenken til å måle lysstyrken på en lampe du vurderer å kjøpe i lampebutikken.

Instruksjonene i appen er lettfattelige, og kan når som helst hentes frem.
Instruksjonene i appen er lettfattelige, og kan når som helst hentes frem. Foto: Skjermdump/Tek.no, montasje

Men hovedformålet er klart: her skal du opprette et eget eksperiment, og loggføre det du finner systematisk. Til slutt skal du sitte igjen med noe à la personlige, vitenskapelige eksperimenter – alt sammen samlet i lomma di.

Pen og ryddig app, litt få funksjoner enda

Du kan velge mellom forenklet eller avansert visning av resultatene.
Du kan velge mellom forenklet eller avansert visning av resultatene. Foto: Skjermdump/Tek.no, montasje

Appen eksisterer så langt kun til Android, og selv der er den rykende fersk: den ble publisert 19. mai. Vi måtte selvfølgelig laste den ned og teste funksjonaliteten med egne hender.

Grensesnittet i Science Journal er ryddig og pent, og i den nå velkjente Material Design-stilen som både Android 5.0 Lollipop og Android 6.0 Marshmallow er kjent for. Det betyr rene, duse fargeflater med harde skygger i mellom som skaper en følelse av tekstur og flere «lag». Hovedtematikken rent fargemessig er lilla.

Drar du fra venstre mot høyre får du frem den sedvanlige sidemenyen, og herfra kan du velge mellom Observer og Prosjekter, samt Innstillinger og et par valg som kaster deg ut av selve appen. 

Appen er ren og enkel. Helt til høyre har vi mål lux rett under en LED-pære, og verdien er altså skyhøy.
Appen er ren og enkel. Helt til høyre har vi mål lux rett under en LED-pære, og verdien er altså skyhøy. Foto: Skjermdump/Tek.no, montasje
Slik ser Science Journal-ikonet ut.
Slik ser Science Journal-ikonet ut. Bilde: Google

Hvis du velger å kun observere, så får du opp alle måleinstrumentene og kan boltre fritt. Du kan måle Omgivelseslys (lux) og Lydintensitet (dB), og benytte Akselerometer i tre akser (m/s²) for å fortelle fart. I alle tre har du mulighet til å vise sanntidsresultatene enten som en graf eller som en forenklet tallside med animasjon på. 

Trykker du på den røde Spill inn-knappen nederst starter du en måling, eller et Eksperiment, som de kaller det. Trykk igjen for å stanse, enkelt og greit. Ved å gjøre mange slike, målrettede og systematiske eksperimenter kan du faktisk få nyttige data på bordet for et prosjekt.

Prosjektene er for øvrig enkelt tilgjengelige i en oversikt, og kan gis både bilde og navn. I det hele tatt virker appen svært ryddig og god, og det er nok mang et skoleprosjekt i fysikk som kommer til å involvere dette verktøyet.

Apple har laget sin første Android-app:
Slik ser Apple Music ut på Android »

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen