Googles OS får støtte for Raspberry Pi
(Bilde: cowjuice, CC-ShareAlike)

Googles OS får støtte for Raspberry Pi

Nå får du det frie operativsystem på den knøttlille PC-en.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den svært så kyndige Liam McLoughlin, også kjent som Hexxeh, har en stor forkjærlighet for både Googles open source-operativsystem Chromium OS og den lille og billige, men fremdeles fullstendig funksjonelle PC-en Raspberry Pi. Hva er vel da ikke mer naturlig enn at han kombinerer de to?

McLoughlin har jobbet med å modifisere Chromium OS slik at det kan kjøre på den 25 – 35 dollar dyre mini-PC-en. Arbeidet er langt fra ferdig, men prosjektet har blitt godkjent av det offisielle Chromium OS-teamet.

I startfasen

Slik ser det ut foreløpig.
Slik ser det ut foreløpig.Foto: Liliputing, All Rights Reserved

Tidligere har McLoughlin syslet med en lang rekke bearbeidelser av Chromium OS, og har blant annet jobbet med støtte for Flash og Java, automatiske oppdateringer, og har fått det frie operativsystemet til å kjøre på MacBook Air.

Støtten for Raspberry Pi er som nevnt på et tidlig stadium, og bare kjernen av operativsystemet kan starte opp på den lille datamaskinen. Per nåværende tidspunkt er ikke et grafisk brukergrensesnitt på plass, og det kan ta en stund før vi får se en stabil og mer fullverdig versjon.

Spørsmål om ytelse

Chromium OS er open source-broren til Google Chrome OS, og begge operativsystemene tar utgangspunkt i Googles nettleser Chrome. Systemene behøver ikke å laste inn mye programvare ved siden av selve utforskeren, slik at de skal kunne starte, hvile og skrus av raskt.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Ytelsen kan likevel være et potensielt problem, da tidligere bærbare Chromebook-modeller med en Intel Atom N570-prosessor og et minne på 2 GB hadde visse ytelsesproblemer. Hvordan Raspberry Pis 700 MHz ARM11-prosessor og minne på 256 MB takler strabasene, gjenstår å se.

(Kilder: Chromium, Liliputing)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen