Dette er dronetypen Google viste frem i 2014.
Dette er dronetypen Google viste frem i 2014. (Bilde: YouTube)

Googles romskip-lignende droner har fått offisiell godkjennelse i USA

Amazon er ikke de eneste som skal frakte gods med droner.

Vi vet allerede at Amazon jobber med leveringsdroner, men i lengre tid har også Googles hemmelighetsfulle X-avdeling jobbet med sitt eget dronekonsept. «Project Wing», som Googles dronesatsing heter, ble først omtalt i 2014, og nå har satsingen tatt et stort steg videre.

Som blant andre Bloomberg melder har Project Wing nå fått offisiell godkjennelse av amerikanske myndigheter til å starte testflyvninger av dronene sine.

Med tanke på Norges strenge drone-regler, skjer nok ikke dette i Norge med det første.

Krysning mellom helikopter og fly

Dronene skal prøves ut i et eget, godkjent testområde for droner. Dette skal visstnok bli den mest betydningsfulle testingen av leveringsdroner hittil i USA, og vil legge grunnlaget for en fremtidig kommersialisering av teknologien. Ennå gjenstår det imidlertid reguleringsmessige hindringer.

Foto: YouTube

Dronene som Google har utviklet skiller seg litt fra andre. De er en slags krysning mellom et mini-helikopter og et mini-fly, og skal kunne fly horisontalt i luften, som et fly, men tar av og lander vertikalt. Pakken som leveres fra lufta slippes ned i en line som fyker opp i dronen igjen etter leveransen. 

130 meter

Meningen er ikke bare å levere pakker, men også annet materiell som for eksempel medisinsk utstyr i nødsituasjoner. Dronene flyr forhåndsdefinerte ruter på egen hånd og bruker sensorer og programvare til å identifisere hverandre og andre fly.

De er designet for å fly i en høyde på 400 fot, cirka 130 meter, og skal være i stand til å identifisere og levere til destinasjoner så små som dørterskelen hjemme. Som med Amazons konsept er det ennå høyst uvisst når vi faktisk får se dem i aksjon. Under kan du se en introduksjonsvideo til dronene, og les mer hos Googles X-avdeling

Mange bruker også droner til å filme med: Denne norske 17-åringen har gjort kometkarriere med dronevideoer »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen