Et av kvantemaskin-systemene til D-Wave, som både Google og NASA håper å gjøre store fremskritt med.
Et av kvantemaskin-systemene til D-Wave, som både Google og NASA håper å gjøre store fremskritt med. (Bilde: D-Wave Systems)

Googles kvantedatamaskin blir mye kraftigere

Og nå vil søkegigantens kvantemaskiner få jevnlige oppgraderinger, takket være ny avtale.

Google er blant dem satser hardest på de såkalte kvantedatamaskinene, og nå ser det ut til at selskapet trapper satsingen videre opp. I en pressemelding kunngjør D-Wave, som leverer Googles eksisterende kvanteteknologi, at de to selskapene har inngått en ny, omfattende avtale.

Avtalen innebærer at Google får muligheten til å holde kvantemaskin-systemet sitt oppdatert i opptil syv år frem i tid. Ikke minst betyr det også at Google får tilgang til den nye generasjonen kvantemaskiner som D-Wave nylig kunngjorde.

Dobbelt så mange «qbits»

Disse maskinene har dobbelt så mange «qbits», altså informasjonsenheter, som den forrige generasjonen kvantemaskiner fra D-Wave, noe Google mener vil føre til store teknologiske fremskritt.

Slik ser de nye kvanteprosessorene til D-Wave ut.
Slik ser de nye kvanteprosessorene til D-Wave ut. Foto: D-Wave

– Å jobbe med D-Wave-prosessorene har hjulpet oss med å finjustere modellene for de kvantemekaniske prinsippene. Vi ser frem til å fortsette fremskrittene som vil komme med hver generasjon D-Wave-systemer, sa sjefsingeniør hos Google Hartmut Neven i pressemeldingen.

Hartmut leder den såkalte Quantum Artificial Intelligence Lab-avdelingen, som Google opprettet allerede i 2013, da med den første generasjonen av D-Waves kvantedatamaskiner. Selve laben administreres av romfartsbyrået NASA.

Mer avansert romteknologi og kunstig intelligens

Som navnet antyder jobber avdelingen med å finne ut hvordan kvanteteknologien kan utnyttes i utviklingen av mer avansert kunstig intelligens. På dette området skal teknologien nemlig ha et stort potensiale, tror forskerne.

Også det amerikanske romfartsbyrået NASA har som sagt vært om bord siden begynnelsen, og ønsker å bruke kvantemaskinene til å legge til rette for mer kompliserte oppdrag i rommet.

– Vi håper å kunne demonstrere at kvanteteknologien og kvante-algoritmer en dag kan føre til en drastisk forbedring i vår evne til å løse vanskelige optimaliseringsproblemer for oppdrag. Tilgangen til mer stadig mer avansert kvantesystemer er nøkkelen til å oppnå dette, sa direktør ved NASAs forskningssenter Ames, Eugene Tu, i pressemeldingen.

Mer informasjon om Googles og NASAs kvanteforskning kan du finne på hjemmesiden til Quantum Artificial Intelligence Laboratory.

En måling indikerte at de nye D-Wave-maskinene var 600 ganger raskere enn en vanlig PC: Men noen trekker målingene i tvil »

(Via Wired)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen