Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere
(Bilde: iStock/17664405)

Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere

Er visst ekte vare tross skepsis.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Søkemotorgiganten Google er blant dem som har valgt å satse på den ennå noe diffuse teknologien til såkalte kvantedatamaskiner, og meldte for en stund siden at de vil anskaffe seg en slik maskin fra produsenten D-Wave i forskningsøyemed.

Selv om Google ikke nøler med å kalle denne kvantedatamaskinen «ekte vare», finnes det mange som er skeptiske til hvorvidt disse maskinene fungerer slik det hevdes, altså at de faktisk foretar utregninger som kun kan forklares kvantefysisk.

Positivt testresultat

Nå har maskinen Google vil bruke gjennomgått grundig testing av høyt kvalifiserte forskere fra University of Southern California i USA. Disse konkluderer med at maskinen i alle fall langt på vei er en vaskeekte kvantedatamaskin, skriver Wired.

Testingen resulterte i at forskerne kunne utelukke at maskinen brukte utregningsmodeller basert på vanlige fysiske lover, noe andre forskere tidligere har anklaget den for å være.

I stedet viste det seg at utregningene til prosessoren i Googles maskin faktisk utfører oppgaver ved hjelp av kvantemekaniske prinsipper, nærmere bestemt en prosess som på engelsk kalles «quantum annealing».

To verdier på samme tid

Detaljene forblir noe mystiske, men ifølge produsenten D-Wave fungerer maskinen ved å kjøle et hundretalls ørsmå, sirkulære kretser nesten ned til det absolutte nullpunktet. Dette gjør at kretsene inntar en kvantetilstand hvor strømmen går i begge retninger samtidig.

På denne måten har altså kretsene, som representerer informasjonsenheten «qubit», to verdier på samme tid. Til sammenligning opererer det vanlige digitale bit-systemet med enten verdien 1 eller 0.

Testingen av kvantedatamaskinen skal visstnok ikke ha overbevist alle i det akademiske miljøet, men maskinen representerer uansett et betydelig fremskritt som kan danne grunnlaget for videre utvikling av teknologien.

Google har nemlig store planer for kvanteteknologien:
De vil bruke den til å utvikle mer avansert kunstig intelligens »

(Kilder: Wired, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen