DeepMind ble trent ved hjelp av tusenvis av timer med video. Dette er et illustrasjonsbilde hentet fra forskningsdokumentet.
DeepMind ble trent ved hjelp av tusenvis av timer med video. Dette er et illustrasjonsbilde hentet fra forskningsdokumentet. (Bilde: Google)

Googles kunstige intelligens kan nå lese lepper bedre enn mennesker

DeepMind begynner å bli skremmende smart.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Google er blant de mange IT-aktørene som jobber hardt med å bringe kunstig intelligens fremover, og nå har selskapet oppnådd en ny bragd på området, nemlig leppelesing på høyt nivå. Det melder nettstedet New Scientist.

Forskere bak Googles kunstige intelligenssystem DeepMind har nemlig utviklet et system som er i stand til å lese lepper langt bedre enn menneskelige eksperter, en egenskap vi hittil hovedsakelig har sett i science fiction-filmer.

Så tusenvis av timer med video

Det forskerne gjorde var å «trene» opp programvaren ved hjelp av rundt 5000 timer med video av mennesker som snakker, hentet fra en rekke ulike TV-programmer.

Etter at treningen var fullført ble det gjennomført en omfattende test som innebar å tolke 200 vilkårlige klipp kun ved å lese på leppene. Datasystemet var i stand til å tolke 46,8 prosent av alt som ble sagt.

Dette høres kanskje ikke så imponerende ut i utgangspunktet, men til sammenligning var en profesjonell leppeleser kun i stand til å tolke 12,4 prosent av ordene. Den kunstige intelligensen hadde altså flere ganger høyere presisjonsnivå.

Kan gi mye bedre stemmeassistenter

Forskerne mener teknologien potensielt kan få mange bruksområder, blant annet forbedring av høreapparatteknologien, stemmegjenkjenning i bråkete omgivelser og diktering i det offentlige rom. Det er ikke vanskelig å forestille seg at teknologien kan bli en nyttig partner til for eksempel stemmeassistenter som Siri og Cortana.

Når vi eventuelt får glede av teknologien i forbrukerøyemed er selvsagt ennå for tidlig å si. Om du har lyst til å fordype deg i de tekniske detaljene rundt den avanserte leppelesingsteknologien kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet.

Her er en annen bragd fra Googles kunstige intelligens: DeepMind klarte å slå mesteren i det kompliserte brettspillet Go »

(Via ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen