Google utfordrer Wikipedia

Google jobber hardt for tiden, og i løpet av et par måneder har de lansert en mediesentertjeneste og den sosiale tjenesten Lively. Nå utfordrer de etablerte Wikipedia som informasjonsdatabase.

Møteplass for fagkunnskap
Hos Wikipedia kan hvem som helst legge inn det man vil av informasjon, og resultatet er både positivt og negativt. Du får enorme mengder informasjon tilgjengelig ved hjelp av få tastetrykk, men man vet heller ikke hvem som har lagt inn informasjonen, og hvor mye du kan stole på det du slår opp.

Dette er aspektet Google vil endre med sin nye tjeneste Knol. Her kan du lese, og dele informasjon med andre brukere, samtidig som mangelen på muligheten til å legge inn anonyme saker skal sikre sannhetsgehalten i innholdet.

Penger til bidragsyterne
Det Google lokker bidragsyterne med er penger. Ikke honorar for å skrive en sak, men via Adsense tjene noen kroner hvis ditt innlegg eller sak blir lest av tilstrekkelig mange brukere. Dette håper Google skal kvalitetsikre innholdet, og opprettholde fagkunnskapen på informasjonen som er tilgjengelig.

Den store forskjellen på Google Knol og Wikipedia er nemlig at flere brukere ikke kan bidra til samme sak. Her står hver bidragsyter for seg selv, og hvis noen allerede har skrevet om det du vil skrive om, er det bare å ta opp kampen om populariteten.

For å få en såkalt "Verified"-staus på Knol, må man egentlig oppgi et kredittkortnummer eller et telefonnummer, men eksisterende Google-brukere vil automatisk kunne unngå dette. Har du en Gmail-konto eller er registret på noen av Googles andre tjenester, vil du lettere kunne legge inn saker uten videre registreiringsprosess.


Hos Google Knol kan du få mye informasjon om ulike tema.

Kvalitetsikring
Målet til Google med Knol er å levere et informasjonsbibliotek, men hvor man har en viss sikkerhet i forhold til kvaliteten på innholdet. Ettersom tjenesten fremdeles er i betafase, og akkurat har startet opp, er det begrenset hvor mange saker som er lagt inn. Dermed er det for øyeblikket vanskelig å se om dette kommer til å fungere eller ikke.

Førsteintrykket er imidlertid at Knol helt klart virker mer faglig rettet, og at man kan få dypdykk i forskjellige tema, mens man ikke har store mengder generell informasjon tilgjengelig. Det er mer spesifikke saker for spesielt interesserte, enn Wikipedias "litt info om alt"-tilnærming.

Google Knol finner du her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen