Google utfordrer JPEG

Gigantselskapet Google, som kanskje er mest kjent for søkemotoren med samme navn, tar opp kampen mot JPEG når de nå lanserer sitt eget bildeformat, WebP. Ifølge den offisielle Google Chrome-bloggen vil bilder kunne konverteres til det nye filformatet uten å miste kvaliteten ytterliggere, men filstørrelsen vil gjennomsnittlig bli 39% lavere. Tallene er basert på en test der Google valgte ut én million tilfeldig bilder fra Internett og konverterte dem til WebP.

Les også: Guide - Filformat for foto

Formatet er basert på bildekomprimeringskodeken VP8, som i likhet med JPEG ofte vil gi noe tap i bildekvalitet ved komprimering. Allikevel kan reduksjonen i filstørrelser føre til at båndbredde blir bedre utnyttet, siden ca 65% av en gjennomsnittlig nettside består av bilder, ifølge Google. De har også videreutviklet et format som lar brukerne lagre meta-data i bildet, som for eksempel kameramerke, lukkertid og blenderåpning om det er et fotografi det er snakk om.

Illustrasjon fra Google som viser JPEG(til venstre) satt opp mot WebP(til høyre).
Illustrasjon fra Google som viser JPEG(til venstre) satt opp mot WebP(til høyre).

Google har lagt ut flere eksempler som illustrerer hvordan filstørrelsen reduseres mens bildekvaliteten blir den samme. Men siden ingen nettlesere foreløpig kan vise WebP-bilder, er eksempelbildene som er lagt ut egentlig i filformatet PNG. Det har blitt lansert et eget verktøy som kan konvertere bilder til WebP, og det planlegges også å bygge inn støtte for det nye filformatet i en kommende versjon av nettleseren Google Chrome.

Les også: Grunnleggende fototeknikk

Les også: MediaStorm-grunnlegger til Oslo

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen