Google utfordrer Facebook

I forrige uke kjøpte Microsoft en andel i en av tidenes nettsuksesser, nemlig Facebook. Google var også interessert i å kjøpe Facebook-aksjer, men tapte budrunden for Microsoft.

Satser på åpen kildekode

Nå har Google bestemt seg for å gå ut med et eget prosjekt, som skal gjøre det enklere for utviklere å lage egne programmer som lar brukere kommunisere med hverandre. Med andre ord tjenester i samme kategori som Facebook.

Prosjektet har fått navnet OpenSocial, og er en samling av programmeringsgrensesnitt ("Application Programming Interface") som utviklere kan bruke til å lage sosiale nettverk å ulike slag. Google vil i tillegg fungere som en vert for tjenestene.

Hensikten med OpenSocial skal visstnok ikke være å konkurrere med Facebook direkte, men å gjøre denne typen tjenester åpen for alle som ønsker å sette i gang en egen tjeneste.

En av fordelene med OpenSocial, i motsetning til Facebook, er at prosjektet ikke bruker sitt eget markeringsspråk. OpenSocial bruker en vanlig Javascript- og HTML-kode, og dette skal gjøre det enklere å tilpasse OpenSocial-programmene.

Google har allerede sin egen tjeneste av typen sosialt nettverk, nemlig orkut, men OpenSocial skal kunne brukes av alle som ønsker det.

Partnerne strømmer til

Søkegiganten har allerede fått flere interesserte partnere som ønsker å ta i bruk OpenSocial. Noen av disse er LinkedIn, Friendster, Salesforce, Ning, Hi5, Plaxo, Viadeo, Oracle, iLike, Flixter og Slide.

Åpner i dag

Adressen til det nye prosjektet blir trolig code.google.com/apis/opensocial, men åpnes først i løpet av dagen (torsdag). Prosjektet legges altså ut på Google Code, som fungerer som en vertstjeneste for prosjekter basert på åpen kildekode.

Du finner flere detaljer om prosjektet på nettsiden techcrunch.com.

(Kilder: BBC, TechCrunch, Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen