Google trekker brukervilkår

Google slapp i går sin nye nettleser Chrome. Så langt har nettleseren blitt godt mottatt da den skal være både rask og god. Men det spørs likevel om det er mange som til syvende og sist vil benytte seg av Googles nye nettleser.

Tar retten til ditt innhold
Det viser seg nå at det du bør lese nøye gjennom Googles brukervilkår for den nye nettleseren. Ifølge brukervilkårene bør du være svært forsiktig med hva du benytter nettleseren til melder blant annet Cnet News. Google tar seg nemlig vide rettigheter med materiale du laster opp til nett via nettleseren. Blant annet står det i brukeravtalens punkt 11.1:

- Du beholder opphavsrett og alle andre rettigheter du allerede har, til innhold som du sender inn, poster eller viser på eller gjennom tjenestene. Ved å sende inn, poste eller vise innhold gir du Google en ikke-tidsbegrenset, ugjenkallelig, verdensomspennende, vederlagsfri og ikke-eksklusiv lisens til å gjengi, tilpasse, endre, oversette, publisere, fremføre offentlig, vise offentlig og distribuere det innholdet du sender inn, poster eller viser på eller gjennom tjenestene. Denne lisensen gis utelukkende for at Google skal være i stand til å vise, distribuere og markedsføre tjenestene, og kan tilbakekalles for enkelte tjenester i henhold til bestemmelsene under tilleggsvilkårene.


Slike ser brukeravtalen i Google Chrome ut.

I realiteten betyr dette at Google fritt kan benytte materialet du laster opp gjennom nettleseren. Innhold i mail du sender, blogginnlegg som legges ut eller artikle som denne som publiseres via nettleseren kan benyttes av Google til stort sett det de måtte ønske, uten å måtte spørre deg. Google påpeker også i brukeravtalen at de fritt kan gjøre dette innholdet tilgjengelig for andre bedrifter. Med andre ord kan du ende opp med at mailen du sender mens du benytter nettleseren Chrome kan videreselges av Google.

Les også: Adobe kan selge dine bilder.

Vær skeptisk
Google er ikke det første selskapet som har stilt opp med vide fullmakter i sine brukeravtaler. Da Adobe lanserte Photoshop for nett tidligere i år var det flere som reagerte på at Adobe forebeholdt seg retten til å benytte seg fritt av bildene som ble lastet opp. Disse brukerreglene ble endret etter kraftig kritikk mot selskapet. Likevel har både norske Forbrukerrådet og Datatilsynet flere ganger advart databrukere mot å ukritisk akseptere brukeravtaler når de tar i bruk tjenester på nett.

- Med dagens utvikling er de tekniske mulighetene langt større enn tidligere. I dag er programvaren for å skape nettsamfunn eller nettjenester enkel og tilgjengelig. Enhver med litt innsikt i IT kan dermed lage en egen tjeneste for å skape en database med informasjon som senere kan bli en salgsvare. Det er derfor viktig at folk leser gjennom hva de takker ja til, har informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, tidligere påpekt ovenfor Teknofil.

Endrer avtalen
Etter mye kritikk har nå Google valgt å gjøre om sin brukeravtale. Den engelske versjonen er derfor endret slik at Google ikke lenger har noen rettigheter til det brukeren laster opp gjennom nettleseren. Google selv mener det hele var en feil fra deres side, de ønsket slett ikke å eie rettighetene til Chrome-brukernes innhold.

- For å gjøre ting enklere for våre brukere, så forsøker vi å benytte de samme brukervilkårene for flere av våre tjenester. Noen ganger, som med Google Chrome, hender det at den generelle avtalen ikke passer med produktet. Vi jobber nå for å endre ordlyden i brukeravtalens punkt 11.1. Denne endringen vil gjelde også for brukere som allerede har lastet ned nettleseren, sier Googles Jurist, Rebecca Ward, i en offisiell uttalelse.

Les også: Misbrukte Flickrbilder.

Andre språk, som for eksempel norsk, må derimot fortsatt gi fra seg retten til sitt innhold. Her er ordlyden fortsatt som den originalt var da Chrome ble lansert. Om Google planlegger å endre på dette er uvisst, men vil trolig skje om kort tid. Intill da bør du kanskje uansett være forsiktig med hvordan du benytter Googles nye nettleser.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen