Google sliter med å tette Android-hull

Google sliter med å tette Android-hull

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Operativsystemet Android har fått mye skryt for å være et friere og mer åpent alternativ til Apples strengt bevoktede og lukkede system.

Samtidig har mange påpekt at sikkerheten i Android OS-et er spesielt utsatt, nettopp fordi det er så åpent.

Frykter flere virus

For en måned siden ble det oppdaget over 50 skadelige apps i Android Market, som hadde potensial til å installere mer skadelig programvare og lirke ut personopplysninger.

Les også: Har du lastet ned en av disse?

Google fikk fjernfjernet de aktuelle trojanerne, men har ikke tettet hullet som gjør det mulig å legge ut slike skadelige applikasjoner i Android Market.

Det hevder i alle fall sikkerhetsanalytiker Kevin Mahaffey i Lookout, som har undersøkt trojanerne, ifølgeTechnology Review.

- Googles retting fjerner de aktuelle appene som utnyttet feilen, men fikser ikke den underliggende sårbarheten, sier Mahaffey.

Google lanserte en oppdatering som skulle tette sikkerhetshullet, men bortimot halvparten av brukerne har en eldre versjon av Android på sin telefon - som fortsatt er like sårbar.

Produsenter og operatører får skylden

En produsent som velger Android OS på sin telefon står fritt til å gjøre en rekke modifiseringer av programvaren. Dermed er det HTC, Samsung, LG, Huawei og resten av røkla som bruker Android som må legge inn Googles rettinger i sin egen programvareoppdatering for at det skal tre i kraft.

I tillegg må operatørene etter sigende godkjenne produsentenes versjon av større systemoppgraderinger (mulig dette kun gjelder USA), før brukerne får nyte godt av det.

Apple slipper på den annen side mange av disse problemene. For det første gjennomgås samtlige applikasjoner som finner veien til App Store, og for det andre foregår programvareoppdateringen via Apples egne systemer. For det tredje slipper operatørene å forholde seg til så mange ulike mobiltelefoner når de skal godkjenne oppdateringene.

Googles evne til å stenge ute skadelige applikasjoner i fremtiden avhenger altså av et tett samarbeid med produsenter og operatører.

(Kilder:Technology Review)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen