Google satser på HTML 5

Google satser på HTML 5

Googles utviklerkonferanse Google I/O ble avviklet i sluttet av mai måned og store deler av presentasjonen til Vic Gundotra, visedirektør av Googles ingeniøravdeling, ble viet til å demonstrere hva selskapet gjør for å promotere HTML 5. Han hevdet at HTML 5 gir oss muligheten for å gjøre ting på en annen måte og påpekte at i løpet av det siste tiåret har javascriptmotorene som brukes i de store nettleserene blitt nesten 100 ganger raskere.

Noe av det som ble vist var en "Doom"-lignende demo hvor geværet var erstattet med en tulipanbukett. Demoen er laget utelukkende ved hjelp av javascript og HTML 5 vektorlerettmotoren (canvas vector graphics engine). I samme bane ble det demonstrert en analyseapplikasjon hvor grafene kan zoomes og endres størrelse på samt en animert 3D-demo av en strand.

Det ble vist en javascriptapplikasjon som sporet et menneske i en sanntidsvideo direkte i nettleseren. En slik applikasjon er såpass prosessorintens at en nettleser uten HTML 5 støtte rett og slett kneler under oppgaven. Takket være bakgrunnsprosess-funksjonaliteten i HTML 5 kjørte applikasjonen uproblematisk.

Demoen som kanskje ikke var den mest imponerende, men som viste en teknikk som nok kommer til å gjøre svært mye for utviklere, var en kopi av youtube helt uten bruk av flash. All funksjonalitet var takket være javascript og video-taggen som er ny i HTML 5. Gundotra spesifiserte at hovedproblematikken ved bruk av video på nettet i dag er at for mye ligger utenfor utviklerens kontroll og viste at HTML 5 gir en video-tagg som er like lett å bruke som bilde-taggen er i dag.

Også mobilen skal revolusjoneres. Androids nettleser og neste versjon av Mobile Safari som kjører på iPhone støtter begge enkelte HTML 5 elementer og to demoer ble vist for å illustrere dette. Det ble demonstrert bruk av Gmail uten å være koblet til nettet ved hjelp av støtten for offline datatilgang i HTML, samt posisjonsoppdatering i Google Latitude ved hjelp av geolokasjonsstøtten i HTML 5.

I følge Gundotra var disse demoene en demonstrasjon av de elementene av HTML 5 som Google er mest spent på, nemlig lerett, video, bakgrunnsprosess, geolokasjon, applikasjons-cache og databasetilgang.

Det ble også rettet en del kritikk mot Microsoft som sitter på benken når det gjelder HTML 5 støtte i IE. Det eneste som er blitt implementert hittil fra den kanten er eksperimentell geolokasjonsstøtte i IE8 og Microsofts begrunnelse for dette er at det er viktig å ikke inkludere ikke-testede teknologier i en nettleser som brukes av flertallet av brukerne som er på nett.

Sugen på mer HTML 5? Her kan du se alle HTML 5 demoene fra Google I/O og her kan du se en rekke videoer fra Google I/O.

(Kilde: webmonkey)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen