Google ruller ut ny versjon av Books

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om du ikke har hørt om Google Books før er dette altså Googles initiativ innen bokverdenen. Prosjektet ble i utgangspunktet startet som et initiativ for å løse problemet med utsolgte bøker som ikke blir trykket i nytt opplag. Uheldigvis har en rekke problemer med opphavsrettlovgivningen satt en effektiv stopper for dette. Google Books har blitt redusert til et utstillingsvindu med forhåndsvisning av bøker publisert av Googles partnere samt fulltekstvisning av bøker som har blitt så gamle at opphavsretten er opphevet. Heldigvis ser det nå ut til at situasjonen forbedres. Mer om dette senere.

Google har altså annonsert at de er i ferd med å rulle ut en ny og forbedret versjon av Books og hevder selv at denne versjonen har vesentlig forbedret samspillet mellom leser og bok. Vi skal ta en titt på de viktigste endringene.

  • Det er nå mulig å poste forhåndsvisninger av bøker direkte på nettsider, i blogger og på fora. Dette gjøres ved hjelp av en enkel HTML-snutt som kan sammenlignes med den svært så populære funksjonen på youtube som gjør det samme. Man kan også enkelt kopiere en lenke som kan brukes i epost eller lignende. Denne lenken vil ikke bare føre til boka men til siden man leser i boka.
  • Den nye versjonen tilbyr en forbedret internboksøk-funksjon. Søkeresultatet vises nå som små bilder som viser innholdet i umiddelbar nærhet av treffet. Resultatene kan ordnes etter sidetall eller relevans. I verktøylinjen for søk finnes det nå forrige- og nesteknapper som lar en fort bla gjennom resultatene.
  • I bøker hvor man har full tilgang og i blader kan man nå vise alle sidene som klikkbare thumbnails.
  • Over boken har det blitt lagt til en innholdsmeny som lar en navigere i bokstrukturen på en enkel måte.
  • Bøker med utgått opphavsrett kan nå vises som vanlig tekst på en enkel måte. Denne funksjonen er lagd med tanke på personer med synshemninger som har behov for tekstopplesing.
  • Nye knapper som lar en enkelt bla i boka uavhengig av hvor på siden man er har blitt lagt til.
  • En ny bokoversiktfunksjon er blitt lagd. Denne innholder informasjon om boken slik som anmeldelser, popularitet, sammendrag, beslektede bøker, nøkkelord, nettreferanser, fysiske steder som nevnes i boken, utgiverinformasjon og lignende.

Samtidig har Google nå kommet til enighet med en rekke forlag og forfattere etter en rettsak. Avtalen som er gjort vil medføre at Google nå får mulighet til å tilby en rekke utsolgte bøker som ikke er blitt trykket i nytt opplag for salg. Man kan altså kjøpe seg tilgang til å lese slike bøker på nettet. Google vil også tilby abonnement til bibliotek og universiteter som vil gi adgang til alle disse bøkene. Desverre er denne avtalen foreløpig bare gyldig i USA, men Google jobber med å få i stand lignende avtaler som skal gjøre tilbudet tilgjengelig på verdensbasis.

(Kilder: Google Books og Inside Google Book Search)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen