Google publiserer ny statistikk

Google ønsker å belyse utbredelsen av nettsensur og offentliggjør derfor rett og slett tall på hvor ivrige de forskjellige lands myndigheter er i antall forespørsler til Google.

Visste du for eksempel at i siste halvdel av 2009 ba brasilianske myndigheter om både brukerdata og fjerning av materiale fra Googles tjenester flere ganger enn amerikanske myndigheter gjorde?

Google poengterer at tallene i seg selv ikke sier hvor mye informasjon som faktisk ble utlevert. De forklarer at en forespørsel kan være svært omfattende og berøre flere kontoer, det samme gjelder forespørsler om fjerning av materiale. Flere forespørsler kan på den annen side gjelde samme brukerdata eller materiale som bes fjernet. Tallene i oversikten er heller ikke hvor mange forespørsler som Google faktisk rettet seg etter, dog opplyses mer informasjon rundt dette om man går inn på hvert enkelt land. Statistikken er for en 6-månedersperiode, nåværende tall er for siste halvdel av 2009.

Google planlegger å dele mer informasjon rundt forespørsler fra myndigheter, men arbeider fortsatt med hvordan de i så fall skal bli presentert da forespørslene og informasjonen som gis ut som resultat av disse varierer sterkt og ikke følger noe enkelt system.

Vi så litt på tallene, men for å sette ting i perspektiv og faktisk kunne sammenligne land har vi kombinert tall fra Google med avrundede innbyggertall fra The World Factbook.

Når vi får antall innbyggere inn i bildet skjer det litt interessante ting blant annet med Storbritannia, som suser rett til topps når det gjelder forespørsler rundt brukerdata. Mens USA blir "slått" av både Singapore og Frankrike. Vi må også bemerke at visse land som sannsynligvis hadde vært høyt oppe på lista foreløpig ikke har fått tall offentliggjort, for eksempel Kina. Google opplyser at dette er på grunn av at Kina ser på slike opplysninger som statshemmeligheter.

Fikk du lyst til å grave litt i tall du også kan du besøke Google Government requests.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen