Google og Apple saksøkt av sine egne

Google og Apple saksøkt av sine egne

Utviklere raser mot det de kaller en sammensvergelse.

De amerikanske IT-gigantene Google, Apple, Adobe, Intel, Pixar, Lucas Film og Intuit har blitt saksøkt etter initiativ fra fem programvareutviklere, ifølge Comon.dk. Årsaken er at selskapene har inngått en ulovlig avtale om å ikke hente medarbeidere fra hverandre.

I 2010 inngikk selskapene et forlik med det amerikanske Justisdepartementet, med lovnad om at noe tilsvarende ikke måtte skje i fremtiden. De fem utviklerne har nå innledet et sivilt søksmål mot de ovennevnte selskapene, på vegne av dem selv og andre i deres situasjon (såkalt "class action lawsuit").

Programvareutviklerne hevder at den ulovlige avtalen har fratatt dem karrieremuligheter og høyere lønn, noe de mener materialet som er presentert i saken også vil bevise.

Google-sjef sparket ansatt etter Jobs-klage

Google-sjef Eric Schmidt er blant de involverte i rettsaken.
Google-sjef Eric Schmidt er blant de involverte i rettsaken.

Et av bevismaterialene som har blitt lagt frem for retten er en e-postutveksling mellom nå avdøde Steve Jobs i Apple og Googles toppsjef Eric Schmidt i mars, 2007. Der skriver Jobs "Jeg ville blitt veldig glad om deres rekrutteringsavdeling ville slutte med dette," med henvisning til at Google hadde forsøkt å head-hunte' en av Apples utviklere.

Schmidt sendte mailen videre innad i sin organisasjon og fikk til svar fra sin HR-sjef at den som hadde ansvar for rekrutteringsforsøket ville "få sparken innen en time".

Intel-sjef Paul Ottelini omtaler i et annet dokument fra 2007 at de hadde en tilsvarende avtale med Google.

- La meg understreke; Vi har ikke underskrevet på noe som helst. Eric og jeg har tatt hverandre i hånden på "ingen rekruttering". Jeg ønsker ikke at dette skal bli kjendt i bredere kretser," skriver Otellini i notatet.

Den eneste toppsjefen som blank avviste et slikt samarbeid var den tidligere Palm-sjefen Ed Colligan, som svarte Steve Jobs med at dette var "ikke bare feil, men sannsynligvis også ulovlig".

De anklagede selskapene har hevdet at det ikke finnes bevis for at det har vært en sammensvergelse, og krevde at retten avviste søksmålet. Det valgte imidlertid distriksdommer Lucy Koh i Nord-California ikke å høre på.

(Kilde: Comon.dk, Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen