(Illustrasjon: Niklas Plikk)

Teknofil Google fjerner 22 farlige apper

(Illustrasjon: Niklas Plikk)

Google fjerner 22 farlige apper fra Android Market

Utga seg for å være spill – tappet brukerne for penger.

Google må rydde opp i applikasjonsbutikken Android Market etter klager fra et sikkerhetsselskap.

22 applikasjoner skal ha utgitt seg for å være uskyldige spill som Angry Birds, men i stedet for å gi brukeren mange timer med moro, sendte applikasjonene i stedet ut kostbare tekstmeldinger så fort de ble lastet ned.

14 000 mobiler påvirket

Det var sikkerhetsselskapet Lookout som oppdaget de ondsinnede applikasjonene, og rapporterte om problemet til Google. Selskapet tror applikasjonene kommer fra Russland, og sier omtrent 14 000 mobiler kan være infisert med den såkalte "RuFraud"-programvaren.

Google bekrefter nå til BBC at applikasjonene er fjernet, og sier de skal prøve å bli raskere i responsen sin.

Ingen forhåndsgodkjennelse

I motsetning til applikasjonsbutikkene til konkurrentene Apple og Microsoft, har ikke Google noen forhåndssikring av innholdet som blir lagt ut på Android Market. Det vil ikke si at de ikke har retningslinjer og regler for hva som blir lagt ut, men heller at de først stopper og sletter applikasjonene etter at de har fått klager. Android-brukere kan imidlertid kontrollere hvilke tillatelser de gir til applikasjoner, og hvis de ikke er fornøyd med hva applikasjonen krever, kan de la være å installere applikasjonen.

Mange brukere leser imidlertid ikke igjennom alle tillatelsene, og ofte kan det være vanskelig å vite hvor mye kontroll man egentlig bør gi en applikasjonen. Dette gjør det lettere for lure-apps å snike seg ut til intetanende brukere, som bare trykker seg gjennom varslingen uten å vite hva de egentlig gjør.

– Voksende problem

Google har fått mye kritikk for den manglende sikkerheten i det siste, og selskaper som Amazon har laget sine egne applikasjonsbutikker for Android-mobiler, for å slippe hele problemet. Der er sikkerhetsprosedyren strengere, og krever forhåndsgodkjennelse fra Amazon, på lik måte som Microsoft og Apple gjør.

Les også: Kjempehull avslørt i Android-mobiler

David Emm, en utvikler for sikkerhetsselskapet Kaspersky, mener Google bør fokusere mer på å filtrere bort skadelige applikasjoner fra butikken deres.

– Fleksibiliteten til Android Market er kjempebra, men det går ut over sikkerheten. Det kommer bare til å bli et større spørsmål for dem i fremtiden. Androids markedsandel vokser, og det gjør også antallet skadelige applikasjoner i applikasjonsbutikken deres, uttalte Emm til BBC.

Selv om den eneste virkelige beskyttelsen Android-brukere har mot spionvare og andre ondsinnede applikasjoner er tillatelses-prosedyren, finnes det flere gode tips for å holde seg sikker.

Fem tips for å unngå Android-søppel

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen