Google eier dette låsemønsteret

Nå er det godkjent som patent.

Det har blitt mye fokus på patenter i år. Noen mener at patent-jaget er til hinder for videre innovasjon, mens andre hevder at det vil sette en stopper for videre innovasjon dersom selskapene ikke får beskytte sin intellektuelle eiendom.

Nå har det dukket opp et nytt eksempel som som belyser hvor vanskelig det kan være å ta stilling til om patentkulturen er et gode eller et onde. Google har sikret seg en patent på låsemønsteret "Pattern unlock", som vi finner på dagens Android-mobiler, ifølge Mobilsiden.dk.

Søknaden om patent på låsemønsteret ble registrert 14. mai 2010, og nå har dette blitt godkjent av United States Patent & Trademark Office.

Noe noen andre ønsker

Med et låsemønster kan du forhindre at uvedkommende får tilgang til alt du har lagret på mobilen din.
Med et låsemønster kan du forhindre at uvedkommende får tilgang til alt du har lagret på mobilen din.

Googles hovedkonkurrent Apple har allerede fått patent på "Slide to unlock"-låsemønsteret. Det vil si en knapp på skjermen som dras til siden for å låse opp telefonen etter hvilemodus. For Googles del var det svært viktig å få patent på sitt eget låsemønster, for dette var noe Apple angivelig ønsket å rappe fra dem.

Les mer: Apple tester ut Android-opplåsing

Det smarte ved Googles låsemønster er at det fungerer som en sikkerhet mot uvedkommende som har fått tak i mobilen din. Det går dessuten kjappere enn å taste PIN-kode hver gang du skal låse den opp, slik mange iPhone-brukere er vant til, til daglig bruk. Ulempen er imidlertid at fingermerker kan avsløre låsemønsteret, dersom du ikke er påpasselig med å "viske" det ut.

Selv om det er helt normalt at bedrifter ønsker å sikre sin såkalte intelektuelle eiendom, har vi også sett eksempler på at patent-jaget er i ferd med å komme ut av kontroll. I dette tilfellet har Google kommet frem til en unik og god løsning, som de naturligvis ønsker å sikre seg rettighetene til.

Denne løsningen er også noe mobilbrukerne ønsker å ha på sin mobil. For eksempel lot så mange iPhone-brukere seg lure til å kjøpe appen Unlock It! - en app som ved første øyekast minnet om låsemønsteret på Android - at den klatret til topps over betalingsapper i Apple App Store.

Er det dermed riktig at dette smarte låsemønsteret ikke skal kunne brukes på for eksempel iOS, Windows Phone, Symbian eller Bada? Greit ut, drøft og diskuter i forumet nederst på siden.

Kommentar til patentstriden: – Det bør ikke lønne seg å snylte

(Kilder: Mobilsiden.dk, USPTO)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen