Google avslører Chrome OS-detaljeneGoogle har fortsatt ikke lansert operativsystemet Chrome OS. Hensikten med en pressekonferanse i går var å avsløre detaljer rundt systemet, og å definere kildekoden til systemet som åpen kildekode. Dette innebærer at alle fritt kan bidra til utvikling av systemet, og systemet kan også deles fritt.

De tre nøkkelordene som beskriver Chrome OS best er ifølge Google: raskt, sikkert og enkelt. Brukerne skal være på nettet i løpet av rundt 7 sekunder, det vil si fra det de slår på datamaskinen.

100 prosent webbasert

Selve Chrome OS-systemet er Linux-basert som kjøres på en lokal datamaskin, men er ellers 100 prosent webbasert, det vil si alle programmer i systemet er webbaserte, og all data lagres i nettskyen. Fordelen er at brukeren ikke trenger å installere noen programmer, og trenger heller ikke å tenke på å oppdatere programmene.

Ulempen er at ikke-webbaserte tredjepartsprogrammer i utgangspunktet ikke vil kunne kjøre under Chrome OS, men det er fritt frem å utvikle alternativer som eventuelt gjør dette mulig, siden kildekoden er åpen og fri. Den viktigste ulempen er likevel at dersom nettet er nede vil brukeren ikke få tilgang til sine data, men dette gjelder om alle nettbasert tjenester/programmer.

Sikkerhet

Google mener sikkerheten er godt ivaretatt i Chrome OS. Alle programmer er nettbaserte, og kjører i en sandboks som styres fra nettet. Hver gang datamaskinen startes, blir koden sjekket, og dersom det oppdages skadelige kode, vil Chrome OS ifølge Google, automatisk bli fjernet.

Oppstart på 7 sekunder

Hastighet har vært en viktig faktor for Chrome OS-utviklerne. Oppstarten skal være optimalisert såpass at datamaskinen skal være klar til bruk i løpet av noen få sekunder. Dette skal ha vært mulig ved å kutte en rekke trinn som tradisjonelt brukes ved oppstart av andre operativsystemer. Under demonstrasjon på pressekonferansen i går var en PC med Chrome OS klar til bruk i løpet av rundt 7 sekunder.

Hva er brukergruppen til Chrome OS?

Google innrømmet på gårsdagens pressekonferanse at Chrome OS ikke vil passe for alle, blant annet fordi systemet er 100 prosent webbasert, og fordi all data lagres i nettskyen. Sundar Pichai, som er ansvarlig for Chrome OS-utviklingen, mener systemet likevel vil være et godt alternativ for de som ønsker en rask datamaskin, og som ønsker å slippe å tenke på installasjon og vedlikehold av programvare.

Lanseres om ett år

Google Chrome OS skal etter planen lanseres i november neste år, men kildekoden er allerede nå tilgjengelig på chromium.org for utviklere som ønsker å bruke koden til å lage egne operativsystemer som er basert på Chrome OS.

Les mer om Chrome OS på chromium.org – her kan du blant annet se flere videopresentasjoner av Chrome OS.

(Kilde: Google, Googlesystem.blogspot.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen