Slik ser den lille radaren ut.
Slik ser den lille radaren ut. (Bilde: Google/YouTube)

Google vil la deg styre ha-på-dingser med denne «mini-radaren»

Presenterte kreativ løsning på I/O-konferansen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Såkalte «ha-på-dingser» er i ferd med å gjøre sin entré på markedet, og en av utfordringene som må løses før disse kan slå gjennom er smarte og intuitive måter å kontrollere dem på, fortrinnsvis uten at man er bundet til bittesmå berøringsflater. Nå har Google kommet med en kløktig løsning.

På den nylig avholdte I/O-konferansen dro Google nemlig sløret av noe så originalt som en «radar» som skal kunne fange opp hånd- og fingerbevegelser i løse luften. Med dette ønsker Google skal legge til rette for maksimal fleksibilitet når det gjelder kontroll av små elektroniske dingser.

Særdeles sensitiv

Demonstrasjonen av systemet på scenen indikerte at den spesielle radar-enheten er en svært fintfølende liten dings som er i stand til å registrere selv ørsmå hånd- og fingerbevegelser med enormt høy presisjon, og i tre dimensjoner.

Radaren er i stand til å fange opp små bevegelser med høy presisjon. Dette er et illustrasjonsbilde av virkemåten hentet fra demonstrasjonen.
Radaren er i stand til å fange opp små bevegelser med høy presisjon. Dette er et illustrasjonsbilde av virkemåten hentet fra demonstrasjonen. Foto: Google/YouTube

Dataene som radaren fanger opp mates inn i en læringsalgoritme som kan «trenes» opp til å gjenkjenne de ulike bevegelsene og oversette dem til forskjellige kommandoer for enhetene man bruker.

Google har utviklet en «intelligent» algoritme til systemet, som blant annet gjør det mulig å ikke bare fanger selve bevegelsene, men for eksempel også hvor hurtig man utfører bestemte bevegelser. Dermed kan man for eksempel «bla» gjennom en meny i ulike hastigheter, på samme måte som på en berøringsskjerm.

Slippes for utviklere i år

Ved å kunne lese alle typer bevegelser med høy presisjon er meningen at man skal kunne benytte de samme kjente bevegelsene som når man for eksempel dreier på en knott, trykker på en knapp eller bruker en berøringsskjerm, men altså uten de fysiske flatene.

Google planlegger å gjøre plattformen tilgjengelig for utviklere senere i år, noe som muligens vil avstedkomme spennende bruksområder for radaren, som altså er liten nok til å få plass i smartklokker og andre små ha-på-dingser. Den er ennå på prototypenivået, og når vi eventuelt får se systemet på forbrukermarkedet er uvisst.

I mellomtiden utvikles stadig ha-på-dingsene: Nå har det kommet en smartklokke med to skjermer »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen