Fremover vil vi i teorien kunne se Android-mobiler uten Google Play Store inkludert i Europa. Det er Googles måte å rette seg etter EU-kommisjonens vedtak i sommer.
Fremover vil vi i teorien kunne se Android-mobiler uten Google Play Store inkludert i Europa. Det er Googles måte å rette seg etter EU-kommisjonens vedtak i sommer. (Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

Snart kan vi få Android-telefoner uten Google Play Store

Google varsler nå at de endrer på måten de lisensierer pakken med apper de tilbyr produsenter av Android-telefoner i Europa. 

Det skjer etter at selskapet fikk en kjempebot fra EU-kommisjonen i sommer, på grunn av at kommisjonen mente måten Google binder sammen Chrome og søkemotoren sin med Android er ulovlig. 

Android vil fortsatt være gratis 

Selve Android-operativsystemet har vært gratis, ettersom Google har tjent penger på at folk har brukt søkemotoren deres og Chrome. Android vil fortsatt være gratis, men mobilprodusentene må fremover betale for å inkludere Google Play Store og en del av Googles apper, som Gmail, Google Maps og Youtube. 

Det betyr at vi i praksis kan få se Android-telefoner uten Google-apper og Play Store, selv om det fremstår som usannsynlig. De færreste av mobilprodusentene har i dag egne app-butikker av noen særlig størrelse. 

Har anket 

Chrome og Google Search-appen kan legges til på toppen som en egen pakke, men ikke uten at resten av Google-appene er inkludert.

Dette vil være gratis, og Google skriver at de også vil tilby nye kommersielle avtaler til partnere for å inkludere disse appene, uten at det betyr at ikke konkurrerende apper kan installeres ved siden av. 

Google påpeker også at de har anket EU-kommisjonens dom, men at dette er deres måte å etterfølge kravene. Den nye lisensmodellen for EØS-området vil tre i kraft 29. oktober.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen