Googles lærende datamaskin skal gjenkjenne tegn på tidlig øyesykdom. Men for deg og meg er den kanskje mest kjent som bildenettstedet Deep Dream. Til høyre et bilde av en padde som har fått hilse på den helsprø bildebehandlingen.
Googles lærende datamaskin skal gjenkjenne tegn på tidlig øyesykdom. Men for deg og meg er den kanskje mest kjent som bildenettstedet Deep Dream. Til høyre et bilde av en padde som har fått hilse på den helsprø bildebehandlingen. (Bilde: Colourbox.com, Deep Dream, Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Maskinen som har laget sprø nettbilder skal nå gjenkjenne tidlige tegn på blindhet

Googles Deep Mind skal se på en million bilder av britiske øyne.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Datamaskiner blir stadig smartere, og så godt som alle de store teknoaktørene har et prosjekt som omfatter en eller annen form for maskinintelligens. Googles variant er kjent som Deep Mind, og nå melder The Guardian at den skal mates med tusenvis av bilder av menneskeøyne for å diagnostisere øyesykdommer tidlig.

En million bilder av pasientøyne

Deep Mind er det som omtales som et nevralt nettverk, og veldig forenklet handler konseptet om å etterape menneskehjernen så godt som mulig. Slike løsninger kan gå gjennom enorme mengder data på kort tid, og brukes til å forsøksvis behandle mønstre i disse dataene. De ulike nettverkene kommer med hver sine forslag til tolkning av dataene, før en avgjørelse tas basert på hvor sikre påstandene fra de ulike nettene er.

MIT bruker dyplæring og nevrale nettverk til å spå neste handling i favorittserien din »

Det er her de mange bildene som det offentlige helsevesent i Storbritannia skal bidra med kommer inn. National Health Service (NHS) stiller med en million slike bilder av anonymiserte pasienter. Målet er at maskinen skal lære seg å gjenkjenne tidlige tegn på at noe ikke er som det skal være.

Blant de mulige tilstandene Googles datamaskiner kanskje kan bidra til å avhjelpe er makuladegenerasjon og synssvekkelse som følge av diabetes (diabetisk retinopati). Førstnevnte er ifølge Norsk Helseinformatikk den vanligste årsaken til blindhet i vår del av verden.

Kan muligens utradere vanlige øyesykdommer

Det er ikke måte på hvor store fordelene ved dette kan bli, dersom vi skal tro Deep Mind-sjefen Mustafa Suleyman.

– Det står mye på spill, spesielt med diabetisk retinopati. Hvis du har diabetes er det 25 ganger mer sannsynlig at du blir blind enn dersom du ikke hadde det. Hvis vi kan oppdage dette tidlig kan vi forhindre 98 prosent av de mest alvorlige tilfellene, forklarer Suleyman til The Guardian.

Deep Mind har så langt hatt flere forskjellige oppgaver. En avlegger kalt Deep Dream har stått for noen av de mer forstyrrende bildene vi har sett på nettet så langt, mens AlphaGo ble den første datamaskinen som vant over en menneskelig stormester i brettspillet Go.

Watson kjemper mot kreft og Jeopardy

Også IBM jobber mot helsefeltet med sin nevrale datamaskin, Watson. Løsningen blir brukt til blant annet kreftforskning, men også her har man tillatt seg å ha det litt moro med løsningen innledningsvis. Kunnskapsspillet Jeopardy ble den første store prøvelsen for maskinen, som endte med å vinne over to tidligere mestere i kunnskapsleken der man svarer med et spørsmål.

Watson har mange ulike bruksområder. Les mer om IBMs storsatsing i denne artikkelen »

Samtidig utvider en av Googles nærmeste konkurrenter gradvis sin innsats på området. Apples Health Kit befinner seg dog noe nærmere brukerne i så måte at den skjuler seg på mange millioner iPhoner verden rundt. I utgangspunktet trenger heller ikke dette å være noe nevralt nettverk. Health Kit handler mer om å få tilgang på faktiske brukere for forskning på folkesykdommer så som parkinsons. Akkurat hvordan forskerne behandler dataene i bakkant av systemet kan variere.

I tillegg har Apple en egen Health-app i iOS 10 som nå også kan melde iPhone-brukerne på organdonorlister, holde oversikt over sykdomstilstander og en persons nærmeste.

Les vårt førsteinntrykk av nye iOS 10 her »

(Kilder: Gizmodo, The Guardian, 9 To 5 Mac)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen