Tidlige dager for Google-gründerne. Bildet er fra den kommende TV-serien «90s: The Last Great Decade» på NatGeo.
Teknofil
Tidlige dager for Google-gründerne. Bildet er fra den kommende TV-serien «90s: The Last Great Decade» på NatGeo. (Bilde: The National Geographic)

10 år siden Google gikk på børs

Aksjekursen opp 1293 prosent siden den gang.

Den 19. august, 2004 ble Google et børsnotert selskap. På den tiden var søkemotoren deres eneste tjeneste, og hadde så vidt klart å danke Yahoo! ned fra søketronen i USA, skriver Phandroid.

Prisen for en aksje endte på «bare» 85 dollar, en drøy 500-lapp, noe som var langt lavere enn det gründerne Larry Page og Sergey Brin hadde regnet med. De hadde sett for seg at prisen per aksje ville lande på 108-135 dollar. Totalt solgte de 19,6 millioner aksjer den dagen.

Opp 1 293 prosent

På 10 år har imidlertid Google vokst seg store, og de har utvidet satsingsområdene sine til mer enn bare søk. Android, Google Ads, Chrome OS, Gmail, Nexus-telefoner, Google Docs, Google Earth, YouTube, Google Analytics, Google Glass, selvkjørende biler og YouTube er bare noe av det selskapet holder på med i dag.

Ifølge Phandroid har Googles aksje steget med hele 1 293 prosent siden deres første børsnotering i 2004. Nettsiden påpeker samtidig at selv om tallet virker høyt, er det andre aksjer som har vokst enda mer i løpet av det samme tiåret: Apples aksje har til sammenligning steget med smått utrolige 4 274 prosent.

Investor tvilte sterkt på Google

Google-gründerne, samt styreforman Eric Schmidt, lovet hverandre i anledning børsnoteringen i 2004 at de ville jobbe sammen i Google i 20 år. Det vil si at de er halvveis dit nå.

Hva som skjer videre frem til 2024 er det vanskelig å spå, men ingen tror at Google vil rakne med det aller første. Det trodde imidlertid en analytiker i 2004:

– Akkurat som Google kom ut av ingenting og erstattet Yahoo! som den ledende søkemotoren, så kan kanskje et annet selskap gjøre det samme med Google. Jeg beundrer Google og hva de har oppnådd – og jeg er en lykkelig bruker – men jeg er ganske sikker på at de bare har en grunn og smal vollgrav rundt sin virksomhet, skrev investoren Whitney Tilson på The Motley Fool i 2004.

Han skrev videre at investorer som kastet seg på bølgen ville bli skuffet, og at børsnoteringen til Google hadde blitt «overhyped».

Hva tror du Google holder på med i 2024? Ta diskusjonen i forumet nederst!

Google er «en million mil unna» målet sitt
– Vi skraper i overflaten for hva som faktisk er mulig, sier Larry Page »

(Kilder: PhandroidThe Motley Fool)

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen