Alliance for Open Media jobber med et eksperimentelt bildeformat basert på videokomprimeringsstandarden AV1. Formatet skal være 15 prosent mindre enn Apples HEIC-standard, som igjen er rundt 50 prosent mer effektiv enn JPEG.
Alliance for Open Media jobber med et eksperimentelt bildeformat basert på videokomprimeringsstandarden AV1. Formatet skal være 15 prosent mindre enn Apples HEIC-standard, som igjen er rundt 50 prosent mer effektiv enn JPEG. (Foto: Mozilla/montasje)

Google og Mozilla jobber med nytt bildeformat som skal erstatte JPEG

Basert på den nye AV1-teknologien for video.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

i iOS 11, som kom i fjor høst, introduserte Apple en ny bildekomprimeringsteknologi som gjorde at du kunne lagre bilder i samme kvalitet som JPEG, men som tok ned mot halve plassen

Nå jobber Alliance for Open Media, som blant annet består av Google og Mozilla, med et konkurrerende format, melder Cnet. Deres format har foreløpig ikke fått noe navn, men er basert på den nye AV1-teknologien for komprimering av video. 

15 prosent mindre enn Apples bilder 

Tim Terriberry i Mozilla sier til Cnet at testing har vist at det nye formatet produserer bilder som er 15 prosent mindre enn Apples HEIC-format. Demonstrasjonsbildene viser også at den AV1-baserte teknologien produserer bilder som er glattere og renere enn HEIC, men muligens på bekostning av noe skarphet. 

De AV1-baserte bildene løser også en del problemer JPEG har i dag, blant annet at grafiske elementer som logoer, tekst og grafer ser elendige ut. På nettet brukes gjerne PNG-formatet til slikt. 

En av de største fordelene med AV1-teknologien er likevel at den er fri for lisensieringskrav, mens alle formater basert på HEVC-teknologien, slik Apples HEIC er, kommer med et vell av lisenskrav og patenter som kan gjør den både dyr og komplisert for produsenter å benytte seg av. Det gjør også at HEIC stort sett er usynlig utenfor Apples egne telefoner. 

Hvert av disse bildene er komprimert til 28 kilobyte, og det er ikke vanskelig å se at de to nye formatene, med HEIC i midten og AV1 til høyre, er betraktelig bedre enn JPEG. Foto: Mozilla

På eksperimentstadiet 

Apple er imidlertid også nylig blitt med i Alliance for Open Media, uten at det er kjent hvordan de forholder seg til det nye bildeformatet. Det er også enorme aktører som Netflix, Microsoft, Amazon, Facebook og ikke minst brikkemakerne Intel, Nvidia og ARM.

De sistnevnte er essensielle for å få på plass maskinvareakselerasjon av AV1-formatet, som også kan brukes på stillbilder om formatet holder seg tett nok til teknologien bak AV1-video.

Foreløpig er imidlertid bare AV1-stillbildeformatet på eksperimentstadiet, og det er uvisst hvordan fremtiden ser ut. Én utfordring er at det er vanskelig å erstatte det enormt utbredte JPEG-formatet. 

– Apple har allerede en erstatning på plass, og andre har kommet opp med andre JPEG-alternativer gjennom årene. Men JPEG har hatt enorm overlevelseskraft, sier Terriberry til Cnet

Enormt ressurskrevende 

AV1-formatet for video gjorde sin debut i Firefox-versjonen Nightly i november. Den skal ifølge Mozilla kunne by på video som er 25 til 35 prosent mindre enn HEVC-teknologien (også kalt H.265).

Formatet er imidlertid veldig ressurskrevende å enkode. Med en vanlig stasjonær PC kan det ta 150 sekunder å enkode ett sekund med video, skrev Mozilla ved lanseringen i slutten av november. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen