Googles kvantemaskin strøk på sin første styrketest
(Bilde: iStock/17664405)

Googles kvantemaskin strøk på sin første styrketest

Teknologien har fått et alvorlig skudd for baugen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Selv om den nøyaktige virkemåten ennå er noe abstrakt har tilhengerne av de såkalte kvantedatamaskinene gitt oss høye forhåpninger til teknologien, og særlig Google har markert seg som en aktiv forkjemper.

Søkegiganten skaffet seg en kvantedatamaskin i fjor som de blant annet vil bruke til å lage datamaskiner som kan «tenke kreativt», og som også ble godkjent av forskere som en «ekte» kvantemaskin.

Skuffende resultat

Som blant andre Wired melder har maskinen nå gjennomgått sin første store styrketest, og dessverre for alle med stor tro på kvanteteknologien ser det ut til at prøven ikke gikk så bra.

Googles kvantedatamaskin.
Googles kvantedatamaskin.Foto: Google

I testen, som ble utført ved Swiss Federal Institute of Technology i den sveitsiske byen Zürich, ble Googles kvantemaskin testet mot konvensjonelle datamaskiner. For å sikre rettferdige vilkår var begge optimaliserte for oppgavene i testen, og kvantemaskinen klarte ikke å hevde seg i duellen.

– Når vi så på alle oppgavene fungerte maskinen på samme måte som en vanlig datamaskin, sa en av forskerne bak prosjektet, Matthias Troyer, til Wired.

Fant ingen «speedup»

Mer spesifikt var forskerne ikke i stand til å registrere det såkalte «speedup»-fenomenet, som betegner maskinens teoretiske evne til å dra lenger og lenger ifra konvensjonell datateknologi jo mer kompliserte utregningsoppgavene blir.

Forskerne skal visstnok ha funnet noen tilfeller hvor kvantemaskinen løste oppgaver opptil fem ganger raskere enn den vanlige datamaskinen, men andre ganger var den konvensjonelle maskinen hele 100 ganger raskere enn kvantemaskinen.

Produsenten av Googles kvantemaskin, D-Wave, mener imidlertid at premissene for testen antakelig ikke var optimale. Ifølge selskapet var oppgavene altfor enkle for den konvensjonelle datamaskinen, og at forskerne må velgere vanskeligere oppgaver for et mer presist resultat.

Lurer du på hvordan kvantadatamaskiner egentlig fungerer? Disse animasjonsfilmene forklarer det enkelt »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen