Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: paintings/Shutterstock.com)

Google investerer i gigantisk Internettkabel under havet

Vil merkes av Internett-brukere i hele verden, ifølge leverandøren.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Søkegiganten Google har en finger med i det meste, enten det er kunstig intelligens, kvantedatamaskiner, robotteknologi eller selvkjørende biler. Selskapet har også engasjert seg i utbyggingen av Internettets infrastruktur via ballonger og satelitter.

Nå melder blant andre Reuters og The Inquirer at Google har involvert seg sterkt i et noe mer «jordnært» infrastruktur-prosjekt. Selskapet har nemlig spyttet inn penger i en gigantisk, undersjøisk Internett-kabel.

Kabelen skal gå mellom USAs vestkyst og Japans østkyst.
Kabelen skal gå mellom USAs vestkyst og Japans østkyst.Foto: NEC

Skal gå mellom USA og Japan

Den kommende kabelen har fått navnet «Faster» og skal strekkes fra vestkysten av USA til østkysten av Japan, altså tvers over Stillehavet. Kapasiteten blir på 60 terabit per sekund og den totale kostnaden til prosjektet kommer på 300 millioner dollar, cirka 1,8 milliarder kroner.

Regningen deler Google imidlertid med de asiatiske teleselskapene China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI og singaporske SingTel. Disse selskapene har sammen ansvaret for å bygge og drifte kabelen, mens det er japanske NEC som leverer selve utstyret.

Vil merkes av alle Internett-brukere

Faster-kabelen blir dermed det neste tilskuddet i et nettverk av flere hundre undersjøiske kabler som allerede eksisterer, og som sammen utgjør en svært viktig del av verdens Internett-infrastruktur.

Ifølge NEC får den nye kabelen den høyeste kapasiteten av alle kabler som er lagt under Stillehavet, og selskapet sier prosjektet vil få store positive konsekvenser for Internett-brukere i hele verden.

Byggingen av Faster skal visstnok starte innen kort tid, og planen er å gjøre kabelen klar til bruk i løpet av andre kvartal 2016. Akkurat hvor lang den blir er ennå uvisst.

Google utvikler også stadig kjernetjenesten sin: Nå skal trygge nettsider rangeres høyere blant søkeresultatene »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen