Googles egen Tensor Processing Unit (TPU).
Googles egen Tensor Processing Unit (TPU). (Bilde: Google)

Google sier deres superbrikke har hoppet over to generasjoner av Moores lov

Tilsvarer et teknologihopp på syv år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Noen datamaskiner er i stand til å lære seg selv basert på tidligere erfaringer, en variant av kunstig intelligens (AI) kjent som maskinlæring.

For noen som hanker inn og behandler enorme mengder data, vil slik maskinlæring kunne gjøre det langt enklere og raskere å forbedre en AIs atferd eller forbedre tjenester som må forstå slikt som tekst og tale.

Servere med TPU-er brukt i AlphaGo-matchene mot Lee Sedol.
Servere med TPU-er brukt i AlphaGo-matchene mot Lee Sedol. Foto: Google

Men maskinlæring kan fort kreve ganske mye datamuskler, og dette er grunnen til at Google – som faktisk har over ett hundre utviklingsteam som benytter seg av maskinlæring i en eller annen form – for flere år siden startet utviklingen av en egen «maskinlæringsakselerator».

Denne spesialkonstruerte modulen, eller ASIC-en (application-specific integrated circuit), har fått betegnelsen Tensor Processing Unit (TPU) og har vært i drift i Googles datasentre i over ett år.

Som navnet hinter til, er TPU-ene bygd spesielt for å kjøres mot Googles kunstige hjerne TensorFlow.

Et hopp inn i fremtiden

Målt i maskinlæringsytelsen sett mot strømforbruket, hevder Google at TPU-ene tilsvarer et hopp på syv år inn i fremtiden, eller tre generasjoner dersom vi ser til Moores lov.

Her spiller Lee Sedol (t.h.) mot AlphaGo. Sistnevnte gikk seirende ut av kampen. Få trodde dette skulle være mulig før om en ti års tid.
Her spiller Lee Sedol (t.h.) mot AlphaGo. Sistnevnte gikk seirende ut av kampen. Få trodde dette skulle være mulig før om en ti års tid. Foto: YouTube

TPU-ene brukes i dag blant annet til å gi mer relevante søkeresultater, samt forbedre nøyaktigheten og kvaliteten på kart og navigasjon.

Googles AlphaGo-program, som jo tidligere i år ble historisk da den klarte å beseire en av verdens beste Go-spillere, ble også godt hjulpet av den spesialiserte maskinvaren.

Flere detaljer om TPU-ene og bruken kan du finne på Googles Cloud Platform Blog.

Stephen Hawking advarte mot AI i fjor:
– Kunstig intelligens vil gå forbi oss innen 100 år >>>

(Kilde: The Next Web)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen