Chrome Remote Desktop leverer en svært god  og enkel skjermdelingsopplevelse.
Chrome Remote Desktop leverer en svært god og enkel skjermdelingsopplevelse. (Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)

Google gjør skjermdeling til en lek

Chrome Remote Desktop kommer endelig ut av beta.

Tjenester fra Google har en tendens til å ha eviglange betaperioder. Da Gmail offisielt var ferdig hadde det vært i beta i fem år, og det sosiale nettverket Google+ regnes fortsatt som en tjeneste i betafasen.

Mange trodde Chrome Remote Desktop ville havne i samme felle, men slik ble det heldigvis ikke. Nå har tjenesten kommet seg ut av betaens klamme grep, og er klar for nedlasting verden over fra Chromes utvidelsesbutikk, Chrome Web Store.

Genialt, men ikke nytt

Chrome Remote Desktop, akkurat som navnet tilsier, lar deg styre enten din egen eller en venns datamaskin fra en ekstern maskin. Begge parter åpner utvidelsen i Google-nettleseren Chrome, utveksler et generert passord, og vips kan delingen begynne.

Google har ikke oppfunnet hjulet på nytt, og følger i fotsporene til andre deleprogrammer som LogMeIn og Splashtop, som allerede er populære programmer innenfor sitt felt.

For å kunne dele skjermbildet ditt med en kamerat må du først gi han en unik kode, som han skriver inn på skjermen sin.
For å kunne dele skjermbildet ditt med en kamerat må du først gi han en unik kode, som han skriver inn på skjermen sin.Foto: Google
Slik ser det ut på skjermen til "overvåkeren".
Slik ser det ut på skjermen til "overvåkeren".Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det som er nytt med Chrome Remote Desktop er hvor lett det hele er, og hvor raskt du kan komme igang. De aller fleste av oss har allerede en Googlekonto, så allerede fra startstreken er mye av arbeidet allerede gjort. Med konto på plass er det bare å laste ned applikasjonen, og du er klar for kamp. Ingen omstart av verken nettleser eller datamaskin er nødvendig.

Raskt oppsett

Når du åpner opp applikasjonen i nettleseren får du valg om du vil dele skjermen din med noen andre, koble deg opp på en annen skjerm, eller dele skjermen din for fjernstyring fra deg selv.

Vi prøvde det ut på kontoret, og det tok bare et minutt eller to før vi satt med undertegnedes skjermbilde på to PC-er. Begge kunne flytte rundt på musepekeren, trykke og skrive. Vi slet imidlertid med å få hurtigtaster til å fungere, og selv om det egentlig skal være lagt opp for å kunne dele lyd, hørte vi ingenting i den andre enden. Det gikk imidlertid bra å kopiere over tekst fra den ene datamaskinen til den andre.

Når du deler skjermbildet ditt er det enkelt å skru det av igjen.
Når du deler skjermbildet ditt er det enkelt å skru det av igjen.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Det var forøvrig svært lite forsinkelse fra den ene skjermen til den andre, selv om det er langt ifra bra nok til å brukes til raske spill og andre programmer, som gjerne krever at du reagerer raskt.

Prøv selv

Chrome Remote Desktop er gratis, og uhyre lett å sette opp og prøve ut. Som sagt har de lagt opp støtte for at du kan koble deg til for eksempel serveren din hjemme, og styrer maskinen fra en ekstern datamaskin.

Prøv selv ved å laste ned fra Chrome Webstore.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen