En Loon-ballong på vei opp i stratosfæren..
En Loon-ballong på vei opp i stratosfæren.. (Bilde: Project Loon)

Her kommer Googles ballong med Internett

Ballongeventyret Loon feier ettårsdagen med en test av svevende LTE i Brasil.

For ganske så nøyaktig ett år siden kom Google på banen med en ganske så luftig og spesiell idé, nemlig «Project Loon» – eller kort forklart Interett via ballong.

Nå har altså prosjektet ettårsdag, og feiret det hele med en testflyvning – eller kanskje snarere testsvev – i utkanten av Campo Maior i Brasil. Målet var å teste ut ballongbåret LTE-teknologi for første gang, noe som gir raskere Internett og muligheten til å få Internett direkte til mobiltelefonene.

De fikk også også verdifull erfaring med å sende opp ballonger i områder med «dramatiske» temperaturprofiler og høy fuktighet, skriver Project Loon-gjengen i et innlegg på Google+.

Håpet er lokalbefolkningen i fremtiden skal slippe å måtte klatre opp i trær for å få mobildekning.

Billigere enn kabel

Loon-teamet gjør seg klar til ballongslipp ved soloppgang.
Loon-teamet gjør seg klar til ballongslipp ved soloppgang.Foto: Project Loon

Tanken bak Project Loon er at det er forholdsvis dyrt og komplisert å lage bakkebasert infrastruktur for mobil og Internett. I mer grisgrendte strøk vil det derfor være langt mer økonomisk å la nettverket «henge i lufta», og derfor tenker Google på ballonger.

For mange fattige land vil en slik luftbåren løsning faktisk være det eneste akseptable alternativet, og det vil spare planeten for unødvendige inngrep i naturen eller andre spesielt sårbare områder.

Hundre dager i lufta

Ballongene sendes opp i stratosfæren, som ligger 20 kilometer opp i luften og langt over flyfartens kontrollerte luftrom. Her driver de av gårde og gir Internett-tilgang til et 40 kvadratkilometer stort område under seg. Ballongene har mulighet til å stige opp eller ned ved hjelp av et system som får kraft fra solcellepaneler.

Fra en ballong sendes opp og til den foretar en kontrollert nedstigning etter omtrent 100 dager i tjeneste, kommuniserer den med Googles kontrollsenter på bakken. Her står kraftige maskiner som observerer ballongene, og benytter værdata for å regne ut hvilken høyde de må ligge i – ved å følge luftstrømmene i ulike deler av statorfæren vil de kunne forflytte seg til riktig område.

Siden ballongene drives av solenergi, må det også tas hensyn til batterikapasitet og om de er i ferd med å drive inn i et område hvor det er natt.

Facebook & Co vil også opp og ut:
Vil spre Internett med droner, satellitter og lasere >>>

Kilde: SoftPedia

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen