Google har fått en bot på nærmere 40 milliarder kroner for å ha brukt Android til å promotere egen søkemotor.
Google har fått en bot på nærmere 40 milliarder kroner for å ha brukt Android til å promotere egen søkemotor. (Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/ NTB scanpix)

Google får gigantbot av EU

For å ha brukt Android til å promotere egen søkemotor.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

EU mener Google har utestengt konkurrenter med sitt mobilsystem Android. Selskapet får en bot på rundt 40 milliarder kroner – og EU truer med ytterligere bøter.

– Google har brukt sitt Android-system til å sementere dominansen til sin søkemotor, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en uttalelse.

Google vil anke avgjørelsen, uttalte selskapet kort tid etter at gigantboten, den største EU noen gang har ilagt, var gjort kjent. Selskapet er svært uenig med EU-kommisjonen.

– Android har skapt flere valgmuligheter for alle, ikke mindre. Et dynamisk økosystem, rask innovasjon og lavere priser er klassiske kjennetegn ved robust konkurranse. Vi kommer til å anke EU-kommisjonens beslutning, sier Google-talsmann Mark Jansen.

 

Truer med dagbøter

EUs konkurransekommissær Vestager snakket tirsdag kveld på telefonen med Google-sjef Sundar Pichai for å orientere om boten på forhånd, opplyser en ikke navngitt kilde til det franske nyhetsbyrået AFP.

EU gir søkemotorgiganten 90 dager på å føye seg etter unionens regelverk. Hvis Google ikke gjør det innen fristen, kan EU ilegge firmaet dagbøter. Bøtene kan stige opp til et beløp tilsvarende 5 prosent av den daglige omsetningen til Googles moderselskap Aphabet.

– De har nektet europeiske kunder fordelene av reell konkurranse i det viktige mobilmarkedet. Det er ulovlig, sier Vestager videre om Google i onsdagens uttalelse.

Mener Google hindrer konkurranse

Android er verdens mest brukte operativsystem for smarttelefoner. 80 prosent av verdens mobiltelefoner drives av systemet, og Googles programvare leveres gratis til produsentene, mens søkemotorgiganten tjener på annonsene vist i forhåndsinstallerte apper.

Ifølge EU-kommisjonen har Google også betalt produsenter og nettverksoperatører for å bevare sin dominans innen søkemotormarkedet.

– På den måten er Googles konkurrenter blitt fratatt muligheten til å være innovative og konkurransedyktige, mener Vestager.

Boten offentliggjort onsdag er ikke Googles første store EU-bot.

EU-kommisjonen ila i fjor Google en bot på nærmere 23 milliarder kroner for på ulovlig vis å ha favorisert sin egen shoppingportal. Google anket EUs avgjørelse.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen