Etter terroraksjonen mot Charlie Hebdon dukket frasen «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie) opp på plakater og forsiden verden over. Her fra en demonstrasjon i Amsterdam.
Etter terroraksjonen mot Charlie Hebdon dukket frasen «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie) opp på plakater og forsiden verden over. Her fra en demonstrasjon i Amsterdam. (Bilde: Cloud Mine Amsterdam/Shutterstock.com)

Google donerer over 2 millioner kroner til terrorrammet satireavis

Skal hjelpe Charlie Hebdo med å trykke opp et ekstra stort opplag av avisen.

På onsdag den 7. januar tok to maskerte og bevæpnede menn seg inn i lokalene til den franske, satiriske avisen Charlie Hebdo i Paris, hvor de skjøt og drepte til sammen 12 personer, inkludert flere av de redaksjonelt ansatte og redaktøren selv Stéphane Charbonnier. Motivet var hevn for flere Mohammed-tegninger som avisen har publisert.

Begivenheten skapte overskrifter i hele verden, inkludert i Norge, og har mottatt utstrakte fordømmelser. Den har også ført til en massiv strøm av støtteerklæringer fra andre aviser, hvorav flere har trykket flere av Charlie Hebdos Mohammed-tegninger i sympati med det terrorrammede magasinet. Nå har IT-bransjen også valgt å vise sin støtte.

Google donerer 2,3 millioner kroner

Som den britiske avisen The Guardian melder har søkegiganten Google stått bak en donasjon på 300 000 dollar, altså rundt 2,3 millioner kroner til Charlie Hebdo. Donasjonen skjer gjennom det franske fondet Digital Innovation Press Fund, hvor Google sitter i styret.

Pengene skal gå til å sikre magasinets overlevelse etter den tragiske terroraksjonen. I tillegg skal den generøse donasjonen finansiere publiseringen av det neste nummeret av magasinet, som for anledningen skal få et særdeles høyt opplag. I stedet for det normale opplaget på rundt 60 000 skal det neste nummeret nemlig trykkes opp i et opplag på hele 1 million eksemplarer.

Sjefen for Googles IPWA Fund for Digital Innovation, Ludovis Blecher, sa til The Guardian at selskapet akter å gjøre sitt for å gi avisen mulighet til å fortsette arbeidet sitt, i ytringsfrihetens navn.

Mange donasjoner fra andre hold

– Vi er et fond for pressen Vi må sette dem i stand til å skrive, selv om vi ikke nødvendigvis er enige i det de skriver. Det er et spørsmål om ytringsmessig mangfoldighet, sa Blecher til avisen.

Som The Guardian meldte tidligere ble Digital Innovation Press Fund etablert i februar 2013 og var resultatet av et forlik mellom Google og den franske staten, etter at Frankrike krevde at Google måtte begynne å betale franske medier for å vise nyhetene deres i søkeresultatene. Fondet er blant annet ment å bistå i å få franske medier ut på Internett og hjelpe dem å tjene penger på digital annonsering.

Blant andre Mashable rapporterer for øvrig at også den franske regjeringen har donert 1 million euro, rundt 9 millioner kroner, til Charlie Hebdon, og i tillegg har flere franske medier hittil donert rundt 2,2 millioner kroner. The Guardian selv har også bidratt med cirka 1,1 millioner kroner.

Til og med hackere har kommet på banen etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo: Den kjente hackergruppen Anonymous har sverget å hevne angrepet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen