Her avslører vi alle passordene i nettleseren

Her avslører vi alle passordene i nettleseren

Enkelt triks lar deg hente ut samtlige passord du bruker på nettet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Slik sikrer du deg

Google Chrome er på ingen måte alene om å blottlegge passordene for alle som har fysisk tilgang til maskinen din. Firefox, Internet Explorer og Safari gjør det samme, men de tre sistnevnte gir deg iallfall muligheten til å beskytte informasjonen. Følgende kommer oversikten over hvordan du sikrer deg i hver av de store nettleserne.

Google Chrome – husk passordene selv, eller bytt nettleser

Selv om Google Chrome er den største nettleseren, i følge enkelte målinger, tilbyr den ingen former for beskyttelse på passordene den lagrer for deg. For å hindre at uvedkommende med fysisk tilgang til maskinen din får se alle passordene, har du derfor bare to valg: bytt nettleser, eller husk passordene selv.

Chrome lagrer nemlig bare passordene når du selv har takket «ja», i boksene som spretter frem hver gang du logger inn på et nytt nettsted. Velger du å avslå tilbudet må du huske passordet og taste det inn hver gang selv, men til gjengjeld blir det skjult for allmennheten.

Firefox – sett hovedpassord

Slik setter du et hovedpassord i Firefox. Foto: Hardware.no.
Slik setter du et hovedpassord i Firefox. Foto: Hardware.no.

Firefox er som standard satt til å vise deg alle passordene i klartekst, men i motsetning til Chrome lar de deg iallfall beskytte passordlisten med et eget passord.

Naviger deg tilbake til innstillingspanelet, og velg «Sikkerhet»-fanen. Like ved knappen som viste deg alle passordene som ligger lagret, kan du huke av en egen knapp for «Bruk hovedpassord». Trykk på denne, og en liten boks vil sprette frem der du kan sette et eget hovedpassord.

Setter du et slikt hovedpassord vil Firefox faktisk be deg om det to ganger, for at du skal få se listen over passord nettleseren har lagret.

Internet Explorer – sett et bra systempassord

Slik finner du passordlisten i Internet Explorer.
Slik finner du passordlisten i Internet Explorer. Foto: Hardware.no

I motsetning til både Chrome og Firefox, er Internet Explorer som standard satt til å beskytte passordene dine. Microsofts nettleser har også en oversikt over hvilke passord den går rundt med i tankene, men om du klarer å navigere deg den tunge veien for å finne frem til listen, ligger de mest sannsynlig helt trygt.  

Så lenge du har satt et passord for å logge deg inn på maskinen din, er listen nemlig beskyttet. For å få se innholdet i passordlisten krever nemlig Internet Explorer at du taster inn Windows-passordet ditt, noe en person som finner maskinen din ulåst neppe vil ha tilgang til. 

Har du Internet Explorer er altså fremgangsmåten for å sikre seg rett og slett at du sørger for å ha et godt Windows-passord.

Safari – sett et bra systempassord

Slik finner du passordlisten i Safari.
Slik finner du passordlisten i Safari. Foto: Hardware.no

I likhet med Internet Explorer krever også Safari at du taster inn passordet til maskinens brukerkonto. Du finner listen ved å klikke deg inn i programmets innstillinger, etterfulgt av å velge fanen «passord». Der blir nettsiden og brukernavnet listet opp fullt synlig, men selve passordet er skjult. 

Trykker du på «Vis passord» vil Safari kreve at du angir passordet på maskinen din, før den presenterer deg for passordet i klartekst. I likhet med situasjonen vi beskrev rundt Internet Explorer, vil passordene da være godt beskyttet mot noen som finner maskinen din ulåst.

Har du Safari er altså fremgangsmåten for å sikre seg rett og slett at du sørger for å ha et godt passord på Mac- eller Windows-maskinen din. 

Vil avskaffe passordet helt 

Passord som en sikkerhetsmekanisme i vår digitale alder er allerede meget omdiskutert. Passordet anses ikke som sikkert lenger, og det tar ikke lange tiden for selv en cracker med lite erfaring å knekke et tradisjonelt passord.

Det fikk blant annet journalisten Mat Honan erfare, da en cracker slettet hele hans digitale liv i fjor høst. I tiden etter har han forsket mye på passord, og konkluderte raskt at passordet æra rett og slett var over.

Google ønsker på sin side å bli kvitt passordet for godt, ved å ta i bruk fysiske objekter for å identifisere deg på nett. Som med flere andre nettgiganter har de også innført to-stegs-identifisering på sine tjenester, for de som vil ta det i bruk. Da mottar du for eksempel en innloggingskode på SMS, etter å ha tastet inn passordet ditt, før du blir logget inn.

Å beskytte sin private informasjon i nettleseren er én ting:
Slik gjør deg selv helt anonym på Internett »

(Kilder: Elliott KemberHacker News, via The Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen