Google Analytics kan bli bannlyst

Google Analytics kan bli bannlyst

Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er ikke fornøyd med tingenes tilstand.

I går kunne Digi og Aftenposten melde at Datatilsynet hadde kommet med et varsel og rn foreløpig kontrollrapport der Bjørn Erik Thon, Direktør i Datatilsynet, konkluderte med at Google Analytics i nåværende stand bryter med norsk lov.

Problemet er todelt. For at Datatilsynet skal bli fornøyd må Google gjøre to ting, det første er å stoppe delingen av informasjon på tvers av tjenester. Det andre er en anonymisering av innhentet data og IP-adresser.

Dette med IP-adresser er sentralt for Datatilsynet, for ifølge dem er IP-adresser, under gitte forutsetninger, å betrakte som en personopplysning.

Har lenge vært i kikkerten

Datatilsynet har i lang tid hatt Google Analytics i kikkerten. I 2011 kom Analytics inn på listen over prioriterte områder. Grunnen til dette var at Datatilsynet ønsket å se nærmere på problemstillingen som knytter seg til utstrakt nettbruk på tvers av landegrenser. De færreste bryr seg om eller tenker noe særlig over hvor den aktuelle tjenestetilbyderen de bruker faktisk holder til.

I Norge har man et godt vern, men om man blir servert noe over landegrensene kan situasjonen bli en helt annen. Ett av problemene med Google er at de bruker informasjonen på tvers av tjenestene, slik at du risikerer skreddersydd reklame i Gmail og skreddersydde søketreff på søketjenesten til Google.

Slik fungerer det

Google Analytics er en analysetjeneste som er gratis. Med denne kan eiere av nettsider få en detaljert oversikt over folks surfevaner. Brukt riktig er dette et veldig nyttig verktøy, men det finnes altså aspekter som ifølge Datatilsynet bryter norsk lov.

Fra Google får man en kode som må implementeres på sidene man ønsker å kunne analysere. Denne kodesnutten gjør kort og greit at personopplysninger utveksles med en tredjepart, i dette tilfellet Google. De fleste servere loggfører IP-adresser som standard, problemet her er at man sender informasjonen bort og mister kontrollen.

Dersom du lurer på om en nettside du besøker har Google Analytics kjørende kan du hente opp kildekoden for den aktuelle siden og søke etter Analytics. I Firefox er det bare å høyreklikke og velge vis kildekode. For eksempel blir Hardware.no blir lett avslørt.

Her ser vi at HW.no bruker Analytics.
Her ser vi at HW.no bruker Analytics.

Ikke første gangen for Google

Dette er heller ikke første gangen at Google havner i Datatilsynets søkelys. For en snau uke siden bekreftet Google at de hadde slettet alle de ulovlig innhentede dataene som deres Street View-biler samlet inn i 2010. Google ønsket heller ikke å bestride det varslede overtredelsesgebyret.

Dermed kan det virke som at Google er relativt ydmyk overfor Datatilsynet og ikke ønsker noe bråk. Likevel kan det nok spørres om Analytics blir en litt for stor nøtt. Dermed blir det ekstra spennende å følge med på hva Google kommer med i sitt tilsvar. Fristen for dette er satt til 10. september 2012.

Slik sperrer du for Analytics

Ønsker du ikke å utlevere surfevanene dine, er det grep du kan gjøre. Det enkleste er å installere en egen plugin, for eksempel Ghostery.

(Kilder: Digi, Aftenposten og Datatilsynet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen