Test

Gone Baby Gone

Temaet til ”Gone Baby Gone” er såpass aktuelt at premieren på Ben Afflecks regidebut nå har blitt lagt på is i Storbritannia inntil videre. Alle som har lest avisa det siste halve året har garantert fått med seg forsvinningssaken om 4-år gamle Madeleine McCann. ”Gone Baby Gone” er allikevel en film man bør få med seg, til tross for ubehagelig tematikk. Her er det vanskelig å si om den største gleden ligger i å se at lillebror Casey fortsetter å blomstre etter suksessrollen i ”Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford”, eller at det nå viser seg at storebror Ben er et realt regitalent.

En skeptisk Morgan Freeman går til slutt med på å la amatørene forsøke.
En skeptisk Morgan Freeman går til slutt med på å la amatørene forsøke.

Forsvunnet liten jente

Boston er en av de mest velstående byene i USA. Allikevel har byen sine bakgater og slumområder. Her vet alle hvem alle er, folk er stolte av familien sin og vennskap står sterkt. Derfor er det ekstra tungt da en liten jente forsvinner sporløst mens hennes kokainavhengige mor (Amy Ryan) ikke passer på. Saken blir kjent over hele landet, og et massivt politikorps blir satt på saken. Allikevel velger jentas tante å kontakte det unge detektivparet Patrick Kenzie (Casey Affleck) og Angie Gennaro (Michelle Monaghan).

Politisjef Jack Doyle (Morgan Freeman) stiller seg skeptisk, men blir allikevel nødt til å la de uerfarne etterforskerne samarbeide med noen av sine politibetjenter, blant annet Remy Bressant, spilt av Ed Harris. Etterhvert som plottet folder seg ut, viser det seg at det er mer grums under overflaten enn først antatt.

Tøffe valg

Hvis Ben Affleck først skulle regissere en film ønsket han å gå for et prosjekt som han virkelig hadde følelser for. Derfor gikk han like gjerne i gang med å filmatisere sin favorittroman ”Gone Baby Gone”, skrevet av Dennis Lehane (”Mystic River”).

I filmen følger vi etterforskningen av en liten jente, og filmen veksler mellom det å være spennende og det å utforske spørsmål vi ikke liker å stille oss selv. Hva gjør oss kriminelle? Hvilke valg er riktige? Filmen pløyer dypt, og man har ikke annet valg enn å følge brødrene Afflecks vei nedover.

Mens plottet snur og vender på troverdige måter, oppdager man at enkelte spørsmål ikke har klare svar, og i prosessen sparer Ben Affleck oss for ferdigtygd moral. Her tar også Affleck og Lehane hverandre i hånden på felles grunn.

Casey Affleck fortsetter å imponere i Gone Baby Gone.
Casey Affleck fortsetter å imponere i "Gone Baby Gone".

Fascinerende fyr

Med sin rolle i ”Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford” kom Casey Affleck krypende frem fra sin storebror Bens skygge. Mens Ben har gjort det stort i Hollywood, har Casey kun vært å se i småroller. Her viser Casey igjen sitt talent, og atter en gang spiller han en rolle utenom det vanlige. Patrick Kenzie, privatdetektiven uten de store referansene, er med sin skarphet, kløkt og enestående evne til å kommunisere med alle slags folk en ypperlig etterforsker. På mange måter er han filmens dreiepunkt, insisterende på å alltid gjøre det han mener er de riktige valgene.

Amy Ryan spiller også godt, selv om Golden Globe-nominasjonen neppe var fortjent. Både Ed Harris og Morgan Freeman henter frem det beste i seg selv mens de portretterer politifolk med kompliserte personligheter.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Igjen viser det seg at Dennis Lehanes romaner egner seg for filmatisering. Ben Affleck har gjort et klokt valg da han valgte råmateriale, og det har resultert i en uvanlig sterk regidebut. Med sin skuespillererfaring har også Ben Affleck hentet frem det beste i skuespillerne sine, spesielt broren Casey. ”Gone Baby Gone” er en godt sammensydd triller med både hjerne og hjerte.

Gone Baby Gone   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen