Godt nytt år

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Først et lite tilbakeblikk på 2007. Vi skrev en artikkel som dette for et år siden, der vi ikke ventet all verden. Kompaktkameraene skulle få flere megapiksler, og speilreflekskameraene skulle perfeksjonere eksisterende teknologier.

Kompaktkameraer

1/1,8
1/1,8" og 1/2,5" sensor
Kompaktkameramarkedet har ruslet jevnt og trutt. Vi har sett at nesten alle produsenter tilbyr ansiktsdetektering, og at ordentlige bildestabilisatorer har blitt mye vanligere. De rimeligste kameraene har blitt langt bedre, og vi har i dag ikke noe problem med å anbefale modeller til under 1000 kroner for de som er i målgruppen for disse.

Ellers var det som forventet, at oppløsningen har økt ytterligere. Nå har de opp til 12 megapiksler, og opp til 8 megapiksler på en 1/2,5” sensor (som ikke er større enn lillefingerneglen din). Vi har derfor sett noen eksempler på utmerkede kameraer som mister for mye bildekvalitet på grunn av at de skal presse så mange piksler inn på den samme lille plassen.

Speilrefleks
Nesten alt har dreid seg om speilrefleks i 2007. Salget har gått rett til værs – i enda større grad enn forventet. Prisene har sunket, kvaliteten har gått opp, og i dag får du faktisk svært gode speilreflekskameraer med 10 megapiksler til 4000 kroner.

Den nye trenden er live-view – at du kan bruke skjermen som søker. Det er nyttig i mange tilfeller, selv om det er viktig å gjøre det klart at det ikke er et alternativ til den optiske søkeren. Det er et supplement.

I forumet har det blitt påpekt at vi gir nesten alle speilreflekskameraene en ”Akam anbefaler”. Årsaken til det er rett og slett at det er så mye bra der ute. Skal du kjøpe ditt første speilreflekskamera, eller av ulike grunner står fritt til å velge system, så kan du ikke gå så veldig feil. Alle systemene har fordeler og ulemper, men med mindre du har helt spesielle behov, vil alle gjøre jobben. Det blir derfor fort hva du vektlegger, og hvordan kameraene føles som avgjør. Dette er en helt ny situasjon for digitale speilreflekskameraer. Det er bare litt over 4 år siden det fantes ett kamera til under 10 000, og det var Canon EOS 300D. Den gang var det suverent i forhold til prisen, men i dag må det regnes som et middelmådig kamera. I skrivende stund er det 21 ulike modeller du kan få for under 10 000,-.

Megapikseljaget kommer til å fortsette, og mens de fleste konsumentkameraene fikk 10 megapiksler i 2007, antar vi at den nye standarden vil være 12 megapiksler i 2008. Hvis du har god nok optikk, så kan du nyttiggjøre deg det. Men spørsmålet er om ikke veldig mange brukere hadde hatt mer nytte av mindre støy og større dynamisk omfang heller enn enda flere piksler.

Live view vil videreutvikles, og vi antar at det vil skje mye med autofokus på live view. Det vil nok også være produsenter som vil skille seg ut med unik funksjonalitet, og det kan medføre at vi får både ansiktsdetektering og videoopptak i løpet av året. Jeg må innrømme at jeg sliter litt med det, men hvis noen tror at markedet vil ha det, så kommer det.

Hva vil 2008 bringe?
Som jeg sa i fjor, så er det vanskelig å spå, særlig om framtida. Men noen indikasjoner har vi jo. Siden kompaktkameramarkedet har mer eller mindre stagnert, og speilrefleksmarkedet vokser nesten inn i himmelen, er det på sistnevnte at den største fokusen kommet il å være.

Nikon lanserte i fjor et kamera med fullformatsensor. Vi har også sett en mock-up fra Sony som ser ut som den vil ha fullformat, og som bør bli lansert i år. Vi venter derfor at kameraer med fullformatsensor vil bli mer vanlig i løpet av året.

Et veldig interessant fenomen er semiprofesjonelle kameraer fra Nikon og Olympus. De er så høyt spekket at de vil konkurrere med en del proff-modeller. Samtidig er de så lavt priset at med mindre du har mye penger å rutte med, vil steget fra disse og opp til fullblods proff-modeller være for langt for mange. Nikon og Olympus kan gjøre det på grunn av sin manglende tilstedeværelse i hele eller deler av dette markedet. Canon kan ikke matche disse modellene uten å kanibalisere sitt eget proffmarked, og vil slite med å konkurrere direkte med Olympus E-3 og Nikon D300. Samtidig kan det for eksempel gjøre at Nikon vil ha vanskeligheter med å få solgt så mange D3, siden D300 vil gjøre jobben bra nok for veldig mange. Dette gjør at Canon ikke vil forsøke å konkurrere direkte med slike modeller, men har litt rimeligere entusiastmodeller, og litt dyrere modeller med fullformatsensor. Ved å tilby modeller innen et annet segment, slipper man konkurransen, og kan ta bedre priser.

Kompakt
Kompaktkameraene kommer til å få flere megapiksler, og bli litt raskere. Det virker ikke som produsentene legger mye vekt på bildekvaliteten. Vi antar at markedet synes at den er bra nok, og dermed er ikke fokusen på det. De rimeligste modellene har mest å hente også i 2008. Dyrere modeller konkurrerer lett på pris med de rimeligste speilrefleksmodellene, og det kan gjøre dem vanskelig å selge.

Alternativ tekst mangler
Entusiastkamera som kanskje kommer.

Ultrazoom har vært populært i 2007, og vil fortsette med det i år. Det vi håper kommer, som vi har savnet i mange år, er et lite entusiastkamera med stor sensor og gjerne begrenset med funksjoner, som bildekvalitetsmessig kan konkurrere med speilrefleks. Tiden er moden for det nå.

I alle tilfeller blir året spennende. I år er den store fotomessen i USA lagt til slutten av januar, så allerede om få uker kan vi forvente store lanseringer fra omtrent alle produsentene. Gled dere.

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen