Godkjenner SMS-språk på skoleprøver

Alternativ tekst mangler

Mange tyr til såkalt SMS-språk for å få plass til mest mulig i én SMS. Nå har SMS-språket fått innpass i skolen også, i hvertfall på New Zealand.

Elevene ved en videregående skole på øya får nå lov til å skrive på SMS-språk på skoleprøver.

SMS-språk er som regel forkortelser av vanlige ord eller setninger. Lærerne ved den videregående skolen kan derfor vente seg å måtte lese setninger som hi m8 u k?-sry i 4gt 2 cal u lst nyt-y dnt we go c film 2moz, i fremtidige skolestiler.

Slet du med å forstå setningen? Dette sto det egentlig: Hi mate. Are you okay? I am sorry that I forgot to call you last night. Why don't we go and see a film tomorrow?

Får dårligere karakterer
Ikke alle er like fornøyde med beslutningen om å la elevene skrive SMS-språk. For eksempel vil skolens engelsklærere dele ut dårlige karakterer til de som ikke holder seg til tradisjonell engelsk, skriver IDG.

Det har vært mye snakk om hvorvidt SMS-språk ødelegger for utviklingen av det tradisjonelle språket i det enkelte land. Men skal vi tro en forskningsrapport fra Toronto, er ikke SMS-språl noen trussel for språkutviklingen. Du kan lese mer om rapporten i saken "- SMS-språk er bra".

En undersøkelse gjort i England viser også at barn og unge skriver bedre i dag enn de gjorde for 25 år siden. Mer om dette finner du i saken "SMS ikke så farlig likevel".

Her i Norge har mobilbrukere utviklet SMS-språk. For eksempel betyr "d" det og "ik" ikke. Foreløpig har ingen norske skoler vist tegn til å omfavne SMS-språket i skolestiler, selv om noen lærere har uttrykt glede over at ungdom bruker språket aktivt på sin egen måte ved hjelp av mobiltelefoner.

Språkprofessor Finn-Erik Vinje er lite begeistret for at noen lærere ser positivt på SMS-språk.

- Dette er tegn på resignasjon. Lærerne er ikke vant til å kreve mye av elevene, og de blir derfor fra seg av begeistring for den minste åndelige aktivitet, uttalte Vinje til Dagbladet.no i 2001.

(Kilder: IDG, Dagbladet.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen