God nok bildekvalitet?

Skyhøye salgstall på speilrefleks.
Skyhøye salgstall på speilrefleks.

Salget av speilreflekskameraer i år ventes å havne rundt 100 000 eksemplarer bare i Norge. Produktene har nådd en kvalitet og et prisnivå de fleste kan forsvare, og dessuten er det omtrent blitt mote å kjøpe speilreflekskamera.

Mange førstegangskjøpere
De fleste kjøperne er førstegangskjøpere, og mange av dem kjøper på bakgrunn av hva venner har, råd fra selgere eller ren magefølelse. Langt færre gjør en grundig vurdering av hvilke behov man har, og hvilket kamera som dekker disse behovene best. En grunn til det er naturligvis at man som førstegangskjøper ikke helt vet hvilke behov man har.

Likevel kommer de aller fleste hjem med et kamera de er storfornøyde med. I dag er speilreflekskameraer i all hovedsak svært gode verktøy for fotografering, og selv om det er individuelle forskjeller, er det nesten umulig å for en nybegynner å kjøpe et kamera som ikke dekker behovene.

Men så kommer det store spørsmålet. Hva skal produsentene finne på nå for å holde salget oppe? Og hva er det vanlige folk trenger i et kamera for å gjøre det bedre.

Hva vi ønsker oss
Vi her i Akam har alltid gått hardt ut og bedt om bedre bildekvalitet. Men det er betimelig å stille spørsmålet om det viktigste for førstegangskjøperne ikke heller er egenskaper som gjør at man oftere får tatt det bildet man ønsker.

Bildekvaliteten i dag er så høy at det fort blir optikken som setter begrensninger. Svært får førstegangskjøpere av speilreflekskameraer utnytter det fulle potensialet i bildene de får ut. Er det ikke da viktigere at de får tatt de bildene de ønsker?

Her dukker det opp nok en utfordring. Hvis det skal være så enkelt å ta bilder, må det være svært intelligent automatikk, og et kamera man har med seg mest mulig, og da er vi raskt tilbake til kompaktkameraer, der hovedpoenget er at det skal være enkelt.

Men speilrefleksbrukere har jo litt høyere ambisjoner, og derfor er det andre krav som stilles. En ting vi aldri kommer til å synes blir bra nok, er støynivå ved lave ISO-verdier. Slik det er i dag, er det langt bedre enn det noen gang var på film. Det er nå ganske enkelt å ta bilder i svært dårlig lys og få et brukbart resultat. Men vi vil ha enda mer.

Ellers er det mange som synes størrelsen er et hinder, og det vil det antakelig være i svært lang tid, for det skal en del ting inn i kameraet som ikke bare er å forminske slik man gjør med elektronikk. Men nå har Olympus og Panasonic lansert Micro four thirds-systemet, der du vil kunne få svært kompakte kameraer med stor bildebrikke og utskiftbar optikk av høy kvalitet. Men du mister søkeren du finner på speilreflekskameraer.

Produsentene jobber for å gjøre automatikken mer intelligent, slik at kameraet i større grad forstår hva du ønsker å gjøre, og tilpasser seg det. Det kan gi deg bedre resultater i begynnelsen, men det hindrer også læringen, når du ikke vet hva kameraet har gjort får å oppnå resultatene du ser. Det kan derfor være et hinder i det lange løp.

Rask respons på kameraet er viktig – både oppstartstid, utløserforsinkelse og autofokushastighet. Det samme gjelder en romslig buffer og en høy seriebildehastiget, slik at du får tatt bildet i det øyeblikket du ønsker.

Megapiksler (igjen)
Men hva så med oppløsningen? Trenger vi mer av den? Nå har selv billige kameraer 10 megapiksler eller mer. Med god optikk holder det til større bilder enn du ønsker å ha på veggen hjemme. Det gir deg mulighet til å beskjære bildet en god del, men hvor ofte gjør du det? Vi har gjort målinger som viser at jo mindre pikslene er, jo mindre kvalitet får du utav dem. Likevel, hvis man øker oppløsningen tilstrekkelig, så får man mer detaljer. Derfor vil noen alltid ønske seg høyere oppløsning. På speilreflekskameraer er det nok fortsatt litt å gå på før man når de tilstandene man ser på kompaktkameramarkedet, men vi bør all spørre oss om vi egentlig ønsker oss så mye høyere oppløsning.

Alle som har sett bilder fra Nikon D3 eller D700 har sett hva man kan få til med moderat oppløsning på et stor brikke, både hva gjelder støynivå, skarphet og dynamisk omfang.

Så beskjeden vår til produsentene er følgende: Gi oss kameraer som gjør at vi lettere får tatt de bildene vi ønsker, heller enn flere megapiksler. I nybegynnersegmentet er dette kanskje også viktigere enn økt bildekvalitet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen