God lyd - Nå også på mobilen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler

Dagens mobiltelefoner har tatt igjen fasttelefonene på områder som tjenester, funksjoner og utbredning. Men når det kommer til lydkvalitet er fortsatt den gamle fasttelefonen kongen på haugen.

Nå kan imidlertid også denne fordelen stå for fall. I samarbeid med mobiloperatøren T-Mobile har Ericsson utført tester med en ny måte å overføre tale på, og resultatene er oppløftende. Den nye metoden skal gi bedre lyd enn ISDN-telefoni.

Ny metode
Når lyd overføres i mobilnettet kodes den til digitale signaler som mobiltelefonen din igjen oversetter til forståelig lyd gjennom en såkalt AMR-kodek (Adaptive Multi-Rate). Nå har Ericsson testet ut en ny måte å digitalisere lyd på.

Metoden kalles AMR Wideband, og er utviklet av Ericsson, Nokia og Voiceage. Digitaliseringsmetoden er optimalisert for tale. Andre digitaliseringsmetoder er for eksempel MP3, som er optimalisert for musikk.

Samtalen kan hviskes
I forsøket fikk 150 mobilkunder i Hamburg og Köln prøve ut AMR Wideband, og hele 70 prosent av disse mente at lydkvaliteten var vesentlig bedre enn før. Selv om samtalen hviskes eller det er mye støy i bakgrunnen, skal det i følge NyTeknink.se ikke være noe problem å oppfatte hva som blir sagt.

Litt forenklet kan man si at man kan overføre dobbelt så mye digitalisert lyd på samme kanal som man i dag bruker. Dermed blir lyden også enkelt sett dobbelt så bra.

Det finnes imidlertid ikke noen kommersielt tilgjengelige mobiltelefoner som benytter seg av AMR Wideband i dag. Dessuten må teknologien bygges inn i mobilnettet. T-Mobile planlegger å la sine kunder nyte godt av teknikken i løpet av 2008.

Om du vil vite mer om AMR, finner du utdypende informasjon på Wikipedia.

(Kilde: Nyteknik.se, Wikipedia.org)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen