Test

God grafikk koster

Denne PC-en fra HP er den dyreste maskinen i hele oversikten vår, med en pris på knappe åtte tusen kroner.

Det er 60 prosent mer enn de billigste maskinene i utvalget vårt, og vi mener at den slett ikke er verd prisforskjellen.

Les også resten av skole-PC-vurderingene:

Komplett.no - Asus X51R
PSdata - Asus F5R
Mpx.no - Acer Aspire 4520
Expert - HP Pavilion Media Center
Expert - HP G5050EO
Elkjøp - Compaq Presario
Dell - Inspiron 1521
Coop - Medion MIM2210
Multicom - Acer Aspire
Komplett.no - Asus X51R


Kun basis-Vista
Riktig nok er den utstyrt med en moderne tokjerneprosessor, men minnet er på kun en gigabyte. I tillegg er harddisken på 80 GB, og det er halvparten av det vi finner i maskinene med størst harddisk i utvalget vårt. Dette synes vi er for dårlig, prisen tatt i betraktning.

Det som er enda mer skuffende, er at denne maskinen leveres med Windows-utgaven Windows Vista Home Basic. Dette betyr at det nye brukergrensesnittet som alle har sett i annonseringen for den nye Windows-versjonen, ikke finnes på denne maskinen.

Det er helt unødvendig, for denne PC-en har prosessorkraft og grafikk-kraft nok til å dra rundt det nye Aero-grensesnittet til Microsoft med letthet.

Dette er kun en måte å få ned prisen på systemet, i praksis betyr det at kunden må ta tilleggskostnaden selv dersom han ønsker den nyeste Windows-versjonen i all sin prakt sin nye PC.

Super skjerm
Forklaringen på de litt billige løsningene vi har klagd på over, finner vi i skjermen. Denne skjermen er like stor i omfang som sine konkurrenter, men oppløsningen er mye større.

Når vi regner på det, ser vi at antallet bildepunkter på denne skjermen er nesten dobbelt så høyt som på de andre PC-ene i utvalget vårt. Dette gjør at skjermbildet oppfattes som mye skarpere, i tillegg til at det rett og slett er plass til mer på skjermen.

Dette har tydeligvis kostet HP dyrt å få til, og resten av systemet har vært nødt til å dra inn livreima for å holde prisen innenfor rammene.

Bra tilkoblinger
På kommunikasjonssiden er denne PC-en fra HP godt bestykket. Et Gigabit Ethernet nettverkskort er en gledelig oppdagelse. Det har ikke så mye å si hjemme, for bredbåndet vil uansett være flaskehalsen her. På skole, bibliotek og andre steder med kraftige lokalnett, vil forskjellen være merkbar når du jobber mot lokale tjenere.

På trådløssiden er det et standard WiFi b/g nettverkskort vi finner i denne maskinen. Alle øvrige tilkoblinger du forventer vil du finne på maskinen.

Den har en kortplass for de nye innstikkskortene ExpressCard, fire USB-porter, en FireWire-port, 5-i-ett minnekortleser og innebygd webkamera. Vi tviler derfor på om du noengang kommer til å ha for få tilkoblingsmuligheter på denne maskinen.

Konklusjon

Vekten på denne maskinen er heller ikke så ille, den kommer godt under tre kilo med sin matchvekt på 2.7 kilo. Den har fingeravtrykksleser som kan brukes som ekstra sikkerhet ved oppstart og innlogging.

Skjermen er fin til å tegne og gjøre bildebehandling på. Vi hadde likt denne maskinen mye bedre om den hadde større harddisk, mer minne og en skikkelig Windows.

Mer minne er enkelt å legge til, det er en annen utgave av Windows også. Det er litt mer styr å bytte harddisk i en bærbar PC, og alle disse tiltakene ville økt prisen til langt over det dobbelte av sine konkurrenter. Derfor er vi ikke så begeistrete for denne PC-en.

Tekniske data
Produkt: HP Business Notebook 6715B
Forhandler: mpx.no
Pris: 7 999 kroner
Prosessor: Mobile AMD Turion64 X2 TL-56
Minne: 1 GB
Harddisk: 80 GB
Skjerm: 15.4", 1680x1050
Nettverk: Gigabit Ethernet, 10/100, WiFi b/g
Vekt: 2.7 kg

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen