Gmail på mobilen

Alternativ tekst mangler
(Foto: Silje Gomnæs)

Først lanserte Google en speialutgave av Gmail for mobile nettlesere. Nå har selskapet også lansert et eget e-postprogram, som gjør at du kan sjekke e-posten uten å bruke mobilens nettleser.

Slik installerer du
For at du skal kunne bruke Gmail-programmet på mobiltelefonen din, må telefonen ha støtte for Java-programmer. De aller fleste mobiltelefoner som selges i dag har støtte for Java.

Det neste du trenger for å bruke Gmail-programmet på mobiltelefonen din er riktig oppsett for internett på telefonen. Du kan laste ned riktig oppsett til telefonen din fra vår WAP-konfigurator.

Når du har sørget for at du har riktige internettinstillinger på telefonen din, må du besøke nettadressen gmail.com/app i nettleseren på mobiltelefonen. Her finner du linken som starter nedlastingen av Gmail-programmet.

Deretter er det bare å svare ja på alle spørsmål du får under nedlastingen, og programmet installeres på telefonen din.

Foreløpig fungerer Gmail-programmet kun med amerikansk engelsk språk. Hvis du ikke allerede har amerikansk engelsk som standardspråk på Gmail-kontoen din, må du endre språkinnstillingene dine i kontoen via PC-en. Åpne innstillingene i Gmail og bytt språk til "English (US)".

Enklere blir det ikke
Gmail-programmet til mobiltelefoner er i praksis like enkelt, om ikke enklere, å bruke som den originale PC-versjonen av Gmail. Når du har startet programmet på telefonen, kommer du rett inn i innboksen din.

Ny e-post lastes automatisk ned når du starter programmet. Men du vil ikke få beskjed om du får en ny e-post mens du har programmet oppe. For å se om du har fått noen ny e-post, må du trykke på "Oppfrisk"-knappen i innboksen. Programmet er derfor, naturlig nok, ikke laget for å kjøre i bakgrunnen mens du bruker telefonen til andre oppgaver.

Ulempen med at programmet må lukkes hver gang du ikke bruker det, er at du ikke får beskjed om ny e-post. På den annen side unngår du at programmet konstant sender data i mobilnettet, slik som tjenester for push-epost.

En enkel meny lar deg gjøre alt fra å slette beskjeder, markere dem som ulest og arkivere dem til å stjernemarkere dem. Du kan også velge å vise mappene dine i en snarvei fra menyen.

Alternativ tekst mangler   Alternativ tekst mangler

Naturligvis kan du også skrive e-post fra programmet. Du får hele kontaktlisten din på en oversiktlig liste, hvor du kan markere flere mottakere samtidig, eller legge til nye adresser.

Dessverre har du ikke mulighet til å sende vedlegg fra Gmail-programmet.

Les de fleste dokumenter
Derimot kan du motta e-post med vedlegg. Mobiltelefonen din behøver ikke ha støtte for de forskjellige vedleggene for at du skal kunne se dem. Gmail gjør nemlig vedleggene lesbare selv for de enkleste telefoner.

Å lese Word-dokumenter går som en lek og bildefiler likeså. Dokumentene blir automatisk tilpasset mobilskjermen din, slik at du slipper å rulle bortover skjermen for å lese. Å lese regneak fungerer ikke like bra. Her kommer alle tall på rad og rekke nedover, og regnearket blir uleselig.

Gmail-programmet er enkelt å bruke, oversiktlig og intuitivt. Programmet har stort sett de funksjonene du kan kreve av et enkelt e-postprogram, verken mer eller mindre.

Gratis
Det faktum at programmet er gratis, er ikke å forakte. Programmet inneholder så godt som bare ren tekst, noe som gjør at kostnadene for datatrafikk over mobilnettet holdes på et minimum.

Selv om du har hundrevis av e-post i innboksen din, lastes bare de 20 første e-posthodene automatisk. Under vår test ble det generet omtrent 25 kB med datatrafikk. Mengden datatrafikk kan imidlertid variere etter størrelsen på e-posthodene som lastes ned.

Googles Gmail-program er for deg som trenger en ren og enkel e-postleser til mobilen. Er du derimot avhengig av å få ny e-post tikkende inn på telefonen automatisk, samt muligheten til å kunne laste ned mender av forskjellige vedlegg, anbefaler vi heller en mer avansert e-postleser og abonnement på en push-eposttjeneste.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen