Test

Gluecifer - Best of and Rarities

Men så har også Gluecifer flere ganger blitt plassert i sjangeren ballerock, en betegnelse det virker som om de trives med. De har tross alt titulert seg selv for "Kings of rock". Og nå, tre år etter at bandet annonserte oppløsning, kommer de med ei "Best of"-plate med nettopp "Kings of rock" smurt utover halve coveret. Overmodig? Vi får se.

Møkkete og rått

Fra venstre: Stu Manx, Raldo Useless, Biff Malibu, Danny Young and Captain Poon. Foto: Stian Andersen
Fra venstre: Stu Manx, Raldo Useless, Biff Malibu, Danny Young and Captain Poon. Foto: Stian Andersen

Glueficer deburte med en vinyl-singel i 1995, "God´s chosen dealer" men slo ikke ordentlig gjennom før de signet med Sony og ga ut singelen "Easy livin´" i 2002. Deretter kom plate nummer fire, "Basement apes", og bandet var for alvor etablert i den skandinaviske rockscenen, og ble nevnt i samme åndedrag som f.eks. svenske Hellacopters. Det siste albumet, med unntak av dette selvfølgelig, het "Automatic thrill", og kom året før gruppa fant ut at de skulle oppløses. Felles for hele diskografien er høy gitarføring, bred benstilling og banale, blodharry tekster. Men så var det noe med å ta tyren ved horna, eventuelt gripe godt tak i testiklene, rett og slett ta noe for det det er.

For Gluecifer utgir seg ikke for å være noe annet enn et møkkete rockeband. Bare sjekk ut navna til gutta: Vi har Biff Malibu på vokal, Raldo Useless på gitar, Captain Poon på gitar, Danny Young på trommer og Stu Manx på bass. Den eneste som mangler før kameraet kan rigges opp og innspillingen av en ordentlig 70-talls porrflick kan begynne, er Dirk Diggler. Gluecifer får dette til å fungere, på samme måte som mange andre band med den samme utstrålingen har gjort før dem. Dette er gladrock og partyrock på sitt beste, i hvert fall fra Norge, og foten går gjennom store deler av plata.

Utvalg

Med fem album bak seg har gutta i Gluecifer hatt nok å velge mellom til denne skiva. Spørsmålet er om de ikke har tatt litt for godt for seg. En "best of"-plate bør inneholde det absolutt beste gruppa har gitt ut. Ikke alt gruppa selv synes er bra. Vi har selvfølgelig de åpenbare valgene Desolate City, Easy Living, I Got a War, A Call from the Other Side, The Year of Manly living (for en tekst!), Losing end og Automatic Thrill. Men hva gjør den Motörheadinspirerte låta Evil matcher her? Og Titanium Sunset? Den blodharry Get the horn virker også malplassert. 14-15 spor hadde holdt. Så kunne heller ”Rarities”-skiva fått litt flere spor.

Tøffeste gutta i byen. Fra Bærum i hvert fall. Foto: Stian Andersen
Tøffeste gutta i byen. Fra Bærum i hvert fall. Foto: Stian Andersen

Jepp, ”Rarities”-skiva. Gluecifer har vært såpass sjenerøse at de har slengt med to skiver. ”Best of”, som inneholder, ja, det burde være selvforklarende, og ”Rarities”, som inneholder det vi på godt norsk kaller rariteter, eventuelt snurrepiperier. Og har du hørt en del på Gluecifer er kanskje ”Rarities” den mest interessante av de to (du har muligens alle de andre låtene uansett).

Det går hardt ut med førstesporet Gary O´Kane, øker ytterligere med toern, Plastic Hand før det roer seg litt igjen. Men for all del, det er trøkk utover også. Sistesporet, Snyltegjesten er en Jokke-cover, tatt fra samleskiva ”Det beste til meg og mine venner (En hyllest til Joachim Nilsen)”, som kom i 2005. Det er sprøtt hvor lik vokalen til Biff Malibu er Jokkes til tider. Hele ”Det beste...”-skiva anbefales forøvrig til Jokke-fans all over.

Konklusjon

Gluecifer er muligens ikke "Kings of rock", men når de går så hardt ut, er så herlig arrogante og faktisk så frekke at de smeller inn 20 spor på "Best of"-plata si, så skal de ha kudos for det. Liker du raffinerte tekster og jazzgitar bør du holde deg langt pokker i vold unna. Liker du derimot pils, dype utringninger og faste dameromper, er Gluecifer ypperlig stereomat for en grillfest. Med helstekt gris og gjørmebryting. Bring it on.

Gluecifer Kings of Rock - Best of and Rarities   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen