Termisk pasta tilhører fortiden, skal vi tro Sony.
Termisk pasta tilhører fortiden, skal vi tro Sony. (Bilde: Hardware.no/Tech On)

– Glem termisk pasta

Sony viser frem termiske ark som gir god kjøling med mindre søl.

På en pressevisning i Tokyo viste Sony frem det de hevder er oppfølgeren til dagens termiske pasta. I stedet for å smøre på med en seig guffe for å lede varmen vekk, skal et tynt ark av silisium og karbon være nok i framtiden, forteller Sony.

Mindre kliss

Hvis du har bygd en PC eller byttet ut en prosessor-vifte har du sikkert vært borte i termisk pasta. Du trenger ikke å være et geni for å få det til å fungere, men å vite akkurat hvor mye du skal bruke krever litt erfaring, og det tar tid å skrape vekk den gamle pastaen før du skal smøre på et nytt lag.

Det termiske arket slo den termiske pastaen med 3 grader, på Sonys visning i Tokyo.
Det termiske arket slo den termiske pastaen med 3 grader, på Sonys visning i Tokyo.Foto: Tech On

Med Sonys nye EX20000C-ark skal du slippe å tenke på dette.

Arket et bare 0,3-2.0 millimeter tykt, og kan ifølge Sony tilby tilsvarende eller bedre termiske egenskaper enn dagens termisk pasta. På visningen i Tokyo sammenliknet de to prosessorer, én med tradisjonell termisk pasta og én med det termiske arket, hvor arket reduserte temperaturen med ytterligere tre grader celsius.

Varer evig

I tillegg til å være enklere å påføre og redusere overforbruket av termisk pasta, varer også arkene fra Sony lengre. Kombinasjonen av silisium og karbon skal angivelig gjøre at arket ikke brytes ned og blir dårligere, slik termisk pasta blir etter langt bruk. Det betyr at arket kan brukes om og om igjen, og flyttes fra prosessoren din når du vil bytte den ut.

Sony ser for seg at de nye arkene skal bli brukt i dyre servere, projektorer og andre "lignende maskiner", men akkurat når det kommer, hvor mye det vil koste og hvem som skal kunne kjøpe de vil ikke det japanske selskapet si noe om.

Hva tror du om Sonys termiske ark? Vil du heller bruke ett enkelt ark, eller holder du deg heller til den termiske pastaen? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under.

Les også:

(Kilder: Tech On, Tech Spot)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen