Gledene ved Murphys lov

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er fredag ettermiddag en varm dag i juli og du er på vei for å dekke et utendørs arrangement. Kamerautstyret er med, pent pakket ned i en bag i bagasjerommet. Værmeldingen i avisa samsvarer 100 % med værmeldingen radioverten presenterer; temperatur rundt 20 varmegrader, oppholdsvær med noen solstråler fra tid til annen og praktisk talt vindstille. Perfekt.

Stemningen i bilen er god, humøret er på topp og du gauler med til den ene sangen etter den andre helt til bilen svinger inn på parkeringsplassen. Etter at teltet er slått opp nytes kveldsmaten i ro og mak og godt selskap. En tannpuss og litt småprating med kjentfolk senere kryper du ned i soveposen, setter vekkerklokka på "god tid før arrangementet starter" og sovner som en unge.

"God morgen!"

En del timer senere piper det infernalsk en liten halvmeter fra øret ditt. Du drar deg opp i sittende stilling, strekker deg som en katt og soser rundt inne i teltet i noen minutter før du har funnet bagen med klærne, skoene, kamerautstyret og andre mer eller mindre nødvendige småting. Med sovegrums (og sminke du glemte å fjerne å fjerne før du la deg) i øyeviken begynner du å gjøre klart kameraet. "Batteri, minnekort, objektiv, solblender ..." mumler du med grumsete morgenstemme mens du plasserer telezoom-objektivet og solblenderen der den skal være og tar ut og sjekker både batteri og minnekort. Du forsøker for sikkerhets skyld å sette inn både batteri og minnekort feil to ganger før du husker hvilken vei de skulle settes inn og konkluderer med at det er tid for morgenkaffe og frokost.

Morgenkaffe, et must for morgentrøtte fotografer.
Morgenkaffe, et must for morgentrøtte fotografer.

Etter et solid måltid, kaffe og noen dype åndedrett frisk og fuktig morgenluft er du endelig ordentlig våken og i godt humør. Starttidspunktet nærmer seg og du går med spenstige steg til teltet for å hente kameraet og gjøre deg klar til start. Som alltid benytter du anledningen til å stryke lett over utløserknappen når du skrur på kameraet, nesten som et kjærtegn. "Fiiine kameraet," sier du lavt mens du vrir på hjul, trykker på knapper og sjekker det som bør sjekkes. For å være på den sikre siden tenker du å ta med et ekstra minnekort og et batteri i bukselomma, og det oppbevarer du alltid i den lille lomma med glidelås på innsiden av bagen. "Så flink jeg er som er så påpasselig og profesjonell!" tenker du fornøyd mens du åpner glidelåsen og putter hånda ned i lomma i bagen.

Panikk nr. 1

Hjertet hopper over et slag. Tomt? Det kan umulig stemme. Det skal da være minst et batteri og tre minnekort der? Du drar bagen til deg og titter med store øyne ned i bagen. Joda, det stemmer aldeles utmerket; det fins ikke et minnekort eller et batteri i lomma i bagen. Innerlomma er så tom som en lomme kan være. Muligens litt tommere. Du slår deg i panna så du nesten detter baklengs der du sitter da du kommer på at du tømte alle minnekortene og satt batteriet til lading kvelden før du skulle dra. Du må ha glemt å putte det i bagen!

Panikk nr. 2

Vent - det må jo bety at batteriladeren også er igjen hjemme? Febrilsk roter du rundt i bagen. Et linsedeksel du har lett etter titter frem i et hjørne av bagen, en USB-kabel slanger seg i bunnen, noen mellomringer og litt annet rusk og rask du overhodet ikke har bruk for nå ligger hulter til bulter og tar opp plass. Ingen batterilader er å finne. Topp, tenker du ironisk og biter deg i leppa, det betyr at jeg har et batteri som skal vare hele helga. Dette kan bli interessant. Du skyver teltduken til side og spaserer bortover med et humør som har fått seg et realt spark i magen. Heldigvis begynner arrangementet nå, litt ivrig fotografering får vel tankene i andre baner.

En annen interessant faktor ved fotografering i regnvær er at man får hvitprikkete bilder. Lekkert.
En annen interessant faktor ved fotografering i regnvær er at man får hvitprikkete bilder. Lekkert.

Neste ubehagelige overraskelse får du når du finner ut at det fine morgenværet ikke ser ut til å vare utover dagen. Grå skyer titter frem, og man trenger hverken være fisker eller meterolog for å resonnere seg frem til at regnet vil melde sin ankomst innen en drøy time. Hvis du er heldig. Du banner malerisk for deg selv og vender konsentrasjonen tilbake til fotograferingen, innstilt på å gjøre maksimalt ut av den tiden du har frem til det begynner å regne. Om du er heldig er det bare en skur og du kan begynne på'n igjen ganske fort. I verste fall kan den lunefulle norske sommeren ha en skikkelig regndag på lur, og du har hverken paraply, plastposer eller undervannshus med deg. Det var jo meldt fint vær?

Knips - knips - knips - knips. Pause. Knips - knips - knips. Pause. Fjerde gang kameraet setter på håndbrekket begynner du å lukte trøbbel. Minnekortet pleier da ikke å jobbe så sakte? Med en vond, forutanende klump i magen skrur du av kameraet, tar ut minnekortet og får bekreftet dine verste mistanker. Minnekortet du bruker er ikke det fantastiske hyperraske gigantiske kortet, men det aller, aller minste og tregeste av de tre reservekortene. Du må ha vært for trøtt til å merke det da du sjekket kameraet på morningen. Med en begredelig geip om munnen putter du kortet tilbake i kameraet og sjekker tallet som angir hvor mange flere bilder du har plass til. Som ventet er det deprimerende lavt.

Du bestemmer deg for å skyte til kortet er fullt, løpe og tømme kortet og så halse tilbake. Som sagt så gjort; et kvarter senere sitter du med laptopen på fanget i teltet, minnekortleser på plass og i full sving med jobben og en nærmest ustoppelig murrende irritasjon i kroppen.

Panikk nr. ørten

Hva er det røde blinkende lyset på laptopen? Nei, det kan ikke være ... En bølge av vantro gjennomsyrer hjernen. Faretruende lavt batterinivå! Du hiver deg ned i sekken, graver frem strømkabelen, rasker med deg laptop og minnekortleser og skal til å løpe ut på campingplassen i vill jakt etter en stikkontakt i det du registrerer at regnet har meldt sin ankomst; det ikke bare regner, det øser ned i bøttevis. Du rygger inn i teltet i rekordfart, dumper ned på madrassen og tenker så smått optimistisk at nå spiller det faktisk ingen rolle om du får tømt minnekortet eller ei. Det vil jo neppe være anledning til å fotografere noe mer med det første i det ruskeværet. For en motbydelig, pinglete og bitter trøst.

Jeg kan love at også fotografer får lavt batterinivå.
Jeg kan love at også fotografer får lavt batterinivå.

En god lunsj, mer kaffe og en sjokoladeplate senere er humøret noe bedre. Det regner fremdeles, men du har i hvert fall fått lånt en paraply og en stikkontakt av noen vennlige sjeler og satt laptopen til lading. "Dette var ikke dagen for fotografering", tenker du mismodig og klør deg oppgitt i panna. Arrangementet er praktisk talt over for i dag, og du priser deg lykkelig over at du får en ny sjanse til å fotografere i morgen. Værmeldingen kan da ikke feile to dager på rad?

Du er innstilt på at i morgen skal du bruke en lavere oppløsning på bildene, slik at du slipper å fly avgårde og tømme kortet omtrent før du har begynt. Bare tanken på å måtte velge bort kvalitet byr deg imot, og for anledningen henter hukommelsen frem noen skikkelige kraftuttrykk du ikke ante at du kunne. Heldigvis skal bildene kun brukes i sterkt forminsket versjon på nett. Enda en mager, kvalmende og motbydelig optimistisk trøst.

Søndagen viser seg fra sin beste side; det er passe varmt, passe friskt og ikke en regnsky i sikte. Klok av skade spiser du frokost og drikker kaffe før du begynner å tukle med kameraet. Med motvillige bevegelser trykker du på knapper og stiller bildekvaliteten et par hakk ned. Antall bilder du kan ta stiger drastisk, men det gir en bitter ettersmak når du ser bokstaven "M" der det vanligvis står "RAW" eller "L". Forhåpentligvis vil bildene bli akkurat passe middelmådige, slik at det ikke vil være noen storslagen interesse for dem foruten den planlagte bruken på nett. En deprimerende tanke.

Når startskuddet går for søndagsprogrammet er du allerede klar med kameraet. I kjent stil knipser du det som er å knipse, og glemmer allerede etter få minutter at du egentlig er sur og lei. Den behagelige og gjennomtrengende lyden fra kameraet er balsam for sjelen; du senker skuldrene, puster dypt og rolig og smiler. Det er nesten for godt til å være sant.

Snipp, snapp, snute

Nesten, sa du? Det ER for godt til å være sant. Etter en liten halvtime med fotografering sier batteriet takk for seg. Du kunne grått av frustrasjon. Kameraet pakkes ned i bagen, laptopen likeså, og du lusker nedslått bort til kiosken for å kjøpe en stor sjokolade og en trøstebrus. Med en begredelig mine trasker du tilbake til arenaen for å se på resten av arrangementet og forsøker å glede deg over at du nå kan nyte underholdningen uten distraksjoner. Det svir litt.


Huskeliste for fotojobber hjemmefra:
Batteri (-er!)
Batterilader (gjerne to om du har, i tilfelle du vil lade flere batterier samtidig eller den ene laderen tar kvelden)
Minnekort (et eller to store og flere mindre reservekort er undertegnedes personlige favoritt)
USB-kabel, laptop og en ekstern harddisk, slik at du får tømt minnekortet og tatt en backup om du får sjansen. (Oppbevar gjerne den eksterne harddisken og laptopen i hver sin bag.)
Objektiv som passer til akkurat den typen fotografering du tror du kan støte på
Annet nødvendig ekstrautstyr (solblender, blits, vertikalgrep, stativ osv.)
Klær for allslags vær! Omfatter regntøy og en stor paraply til fotografen, og plastposer til kameraet (potensielt livreddende provisorisk kameraregntøy for fuktig vær, snø og små regnskurer)


Ikke undervurder Murphys lov: Alt som kan gå galt vil gå galt, på det verst tenkelige tidspunktet!

Om Murphy slår til igjen, skal hans ankomst feires med kake!
Om Murphy slår til igjen, skal hans ankomst feires med kake!

(Obs: Teksten er ikke 100 % autentisk og selvbiografisk, men det er neimen ikke langt ifra ...)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen