Gjorde Silk Road kjøp av narkotika tryggere?
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Gjorde Silk Road kjøp av narkotika tryggere?

Færre kan ha blitt utsatt for vold når de fikk handle dop på nettet, viser ny studie.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I en foreløpig ikke utgitt studie om kjøp av narkotika anonymt på nettet, er konklusjonen at det kan ha vært tryggere måte å handle på for både langere og kjøpere, skriver Wired.

Bak studien står kriminolog David Decary-Hetu fra University of Lausanne og jussprofessor Judith Aldridge fra University of Manchester. De hevder anonymiteten på den beryktede handelsplassen Silk Road fjernet behovet for voldsbruk.

«Den nye typen langer slipper trolig unna volden som typisk blir assosiert med narkotikamarkeder», skriver forskerne i studien sin.

De hevder videre at doplangere tradisjonelt har måttet ty til vold for å skaffe seg et større marked, forsvare «territoriene sine» og løse konflikter. Med en virtuell markedsplass som Silk Road, og anonymiteten den ga brukerne, mener forskerne at det reduserte behovet for – eller muligheten til – å bruke vold.

Isteden skriver de ifølge The Wired at doplangerne erstattet voldsbruk ved å yte god kundeservice, samt at gode skriveferdigheter kan ha vært en fordel.

Silk Road.
Silk Road.

Narkotikanettverk

Silk Road, som ble stengt ned av FBI i fjor, ble fremstilt som et sted der hvem som helst kunne klikke seg inn og bestille det de måtte ønske av narkotika. Studien til Decary-Hetu og Aldrigde tyder imidlertid på at det heller var små doplangere som kjøpte større kvanta på via Silk Road, som de sannsynligvis solgte videre lokalt. 20 prosent av kjøpene dreide seg nemlig om kjøp for flere tusen dollar.

De påpeker ellers at Silk Road-handelen utgjorde en mikroskopisk andel av den totale narkotikahandelen. Studien er såkalt «ikke utgitt», men er for tiden til vurdering hos en ikke navngitt utgiver. Med en slik godkjenning vil i så fall studien få større kredibilitet.

Les mer om funnene i artikkelen til Wired.

Risikerer livstidsdom etter ny tiltale:
Silk Road-grunnleggeren kan sitte resten av livet i fengsel » (Hardware.no)

(Kilde: Wired)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen