Guide
Foto: Tore Afdal

Gjør TV-en perfekt til å se sport

For den beste TV-opplevelsen er det viktig at du har stilt inn TV-en og anlegget riktig, før du inntar godstolen.

Juster bildet ditt

Når du kjøper en ny flatskjerm i dag er bildeinnstillingene ofte ferdiginnstilt i ulike moduser fra fabrikken. Spesielt modusen dynamisk gir deg en "iøynefallende" skjerm, med overveldende lysstyrke og alt for sterke farger. Denne modusen er ment for at skjermen skal ta seg bra ut i butikkhyllene, og er helt feil som idealinnstilling hjemme i stua.

Ta fjernkontrollen og trykk deg inn i innstillinger på skjermen og videre til bildeinnstillingene.

Til å begynne med lønner det seg å begynne med en nokså nøytralt bilde, der farger,  kontrast og lys er nokså midtstilt. Bruk dette som et utgangspunkt. Det er individuelt hvordan du liker bildet ditt, men her er noen generelle tips:

  • Juster lysstyrken ned til rundt 50 prosent, kontrasten til rundt 85 prosent  som et utgangspunkt, og prøv deg frem derfra. Det er viktig at detaljer synes i mørke partier av bildet, uten at sortfargen ser ut som den er koksgrå. For å sjekke at sortnivået er bra, kan du  for eksempel tvinge TV-en din til å vise bilder i 4:3 format (gir sorte striper på hver av sidene), som gjør det enklere å se om du er på sporet.
  •  Når du videre skal justere fargene, start med å sette styrken rundt 50 prosent. Juster fargemetningen på bildet slik at fargene ikke er dominerende, som for eksempel at menneskene ser solbrente ut og snøen stråler mot deg. Ofte må fargemetningen under 50 prosent.
  • Skarpheten på flatskjermen skal aldri stå på maks. Dette fører til at du får mer støy i bildet.  Som regel er et godt utgangspunkt å sette denne til rundt 50 prosent.

En annen grei måte å få stilt inn flatskjermen på er å kjøpe en kalibrerings DVD/Blu-ray. Her kan du steg for steg justere bildet på skjermen med forskjellige hjelpeplansjer som vises direkte på TV-en.

Få jubelbrølet i surround

Med bildet på skjermen ferdig justert inn, er det på tide å koble til den resterende halvdelen av TV-opplevelsen – nemlig lyden.

For at du skal føle seg som en del av tribunen og virkelig kjenne jubelbrusen på kroppen, bør du koble til enten et hjemmekino- eller stereoanlegg.

Du kan koble ditt eksisterende anlegg til dekoderen du bruker for å høre Northug & co. Ved hjelp av en enkel analogkabel får du en stereolyd som overgår lydkvaliteten i flatskjermen din. Skal du få surroundlyden fra dekoderen bør bruke en digital kabel mellom anlegget og dekoderen, da som regel enten en HDMI, koaksial eller optisk kabel.

Se sendingene i HD

Alle som har en flatskjerm av nyere dato har mulighet for å se sendinger i høyoppløst kvalitet (HD). 

NRK sender mange av de direktesendte sendingene i HD, men husk å sjekk at du har trykket deg inn på riktig kanal. Hos flere leverandører er nemlig NRK HD en egen kanal.

Husk riktige kabler

For at du skal få best mulige bilder bør du sjekke at du har de riktige kablene for å se HD.

Har du HD-dekoder bør du bruke HDMI-tilkoblingen. Da får du overført både bilde og lyd til flatskjermen i beste kvalitet. Du kan også få overført den digitale lyden fra denne kabelen, for de som benytter seg av en løsning der overføringen av lyd og bilde går via en forsterker.

Sjekk at kabelen frem til dekoderen ikke er morken og at kontaktene sitter godt i. Med dårlig kontakt blir både lyd og bilde dårlig.

Generelt lønner det seg alltid å benytte digitale kabler som HDMI eller optisk til å koble sammen produkter så fremt produktene støtter det, for bruker du Scart-kabel mellom en digital dekoder og din nye flatskjerm mister du bildekvaliteten digitale TV-sendinger gir deg.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen