Gjør PowerPoint deg dum?

  • Endret
Verdens mest brukte presentasjonsverktøy, PowerPoint har omtrent 400 millioner brukere rundt om i verden. Programmet har uten tvil hjulpet mange av brukerne med gjennomføringen av presentasjoner.

Om alle har like stort utbytte av en PowerPoint presentasjon? Nei, mener informasjons analytiker Edward Tufte. I sin siste publisering forklarer han hvorfor han mener at PowerPoint kan gjøre folk dummere.

Edward Tufte mener at PowerPoint har et alt for lavt format, noe som gjør at innholdet blir komprimert og manipulert alt for mye. Konsekvensen blir gjerne at den informasjonen som skal formidles ikke blir oppfattet av de som hører på.

Han begrunner sine påstander med at under en presentasjon får brukeren normalt 8 sekunder å lese innholdet på et lysbilde. Samtidig som et lysbilde inneholder i gjennomsnitt 40 ord. Dermed blir det alt for lite tid til å fordøye det som presenteres.

Edward Tufte trekker også frem et eksempel der en Wall Street Journal bruker i snitt 120 elementer på en graf, vil PowerPoint kun tillate maks 12 elementer. Da må innholdet i en PowerPoint presentasjon begrenses kraftig.

Konklusjonen til Edward Tufte er at Microsoft PowerPoint har en veldig kommersiell vinkling som får alt til å virke som en salgsvare. En presentasjon kan virke veldig logis for den som lager presentasjonen, men kan være totalt forvirrende for den som sitter og hører på.

Disse påstandene støttes også av NASA som mener at PowerPoint presentasjoner ofte kan bli så dårlig kommunisert at viktige poenger forsvinner. De viser blant annet i ulykkesrapporten etter romfergeulykken Colombia.

Undersøkelsene etter denne ulykken ble presentert i PowerPoint. Den presentasjonen bestod av så mange punktlister og irregulære forkortelser at den var nesten umulig å forstå. ”It is easy to understand that how a senior manager might read this PowerPoint slide and not realize that is addresses a life-threatening situation.”

Kilde nytimes

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen