Gjør nettkupp utenlands
Teknofil

Gjør nettkupp utenlands

Mange er skeptiske til å handle fra utlandet, gjerne etter å ha hørt skrekkhistorier om dyr frakt, toll og avgifter. Siden vi ikke er med i EU, har vi ikke glede av den samme avgiftsfrie handelen over landegrensene som en del av nabolandene våre.
 
Det er likevel ikke slik at du ikke kan spare på å handle fra utlandet. Lærer du deg noen grunnleggende shoppingregler, kan du gjøre store kupp og fort bli hekta. Det er nemlig ikke så mye erfaring og kunnskap som skal til for å skille klinten fra hveten – og kuppene fra katastrofene.
 
Dette er det faktisk stadig flere som finner ut av. Ifølge det norske Tollvesenet fordobles omtrent kjøpene fra utenlandske nettbutikker år for år.

Her er reglene
Det første du bør gjøre er å lære deg toll- og avgiftsreglene. De er faktisk ikke så kompliserte som folk tror, og vet du når avgiftene inntrer, er det mye enklere å finne fram til de lønnsomme kjøpene.
 
Kort fortalt bør du merke deg beløpet 200 kroner, som er den magiske grensen der moms og fortollingsgebyr vanligvis inntrer. Kjøp for under 200 kroner er toll- og avgiftsfrie, men husk da at det er totalbeløpet som må være på under 200-lappen. Fraktkostanden holdes imidlertid utenfor.


 
Ta også høyde for valutakursendringer. Er du helt i grenseland, så kan du faktisk risikere at kjøpsbeløpet er gått over grensen innen fortollingstidspunktet.
 
Det gledelige unntaket er bøker, som er fritatt for toll og avgifter. Dette gjelder til en viss grad også for blader og magasiner.
Det kan samtidig være greit å vite at det er en del varer du ikke kan importere til Norge uten spesiell tillatelse. Det gjelder for eksempel tobakksvarer, alkohol, våpen, planter, dyr, matvarer, legemidler og piratkopier.
 
Kjøper du noe for mellom 200 og 1000 kroner, får du et forenklet fortollingsgebyr hos Posten på 103 kroner. I tillegg tilkommer det 25 prosent moms på nesten alle varer. Toll er det hovedsakelig bare på klær og andre tekstiler, her kommer det 10,7 prosent i tollavgift. Denne regnes ut i fra totalprisen inkludert frakt og eventuell forsikringsavgift, og det regnes deretter moms for totalbeløpet inkludert tollen.  
 
For kjøp over 1000 kroner tilkommer det hos Posten et standard tollgebyr på 207 kroner per oppdrag. Du står også fritt til å velge å fortolle kjøp for under 1000 kroner selv, eller til å velge andre selskaper enn Posten til å fortolle varen for deg.
 
Kredittbetaling
Det neste du bør tenke på er å skaffe deg et kredittkort. Her får du en helt annen sikkerhet når du handler enn om du bruker et debet-kort.
Kredittkortselskapene tar nemlig ansvar for kjøpene du gjør med kortene deres. Det vil si at hvis det skjer noe tull med handelen, at du ikke er fornøyd med varen eller at varen for eksempel aldri dukker opp, så kan du kreve pengene tilbake fra kortselskapet i stedet for å gå i krangel med nettbutikken.


 
Skulle du være så uheldig at uvedkommende misbruker kortinformasjonen din etter et kjøp på nett, kan du også gjøre kredittkortselskapet ansvarlig for tapet.
 
Levering
Man skulle kanskje tro at fraktprisen er omtrent de samme fra butikk til butikk i samme land, men slik er det absolutt ikke. Enkelte butikker spekulerer i billige produktpriser for å komme høyt opp i prissammenligninger, for så å tjene dette mer enn inn igjen på ekstra høye fraktkostnader.
I motsatt fall er det en del nettbutikker som opererer med gratis frakt til Norge fra utlandet, noe som gjør det spesielt mye lettere å spare på småbestillinger.
 
Følg også med på valutakursene. Er for eksempel dollaren, pundet eller svenskekrona spesielt lav, er det ekstra gunstig å handle mot disse valutaene.
 
Sjekk frakt og leveringsbetingelsene nøye før du handler.  Det er også lurt å tenke over dette med garanti. Gå for internasjonal garanti der det finnes. Ved nasjonal garanti må du sende varen tilbake til kjøpslandet for service og reparasjon.

Noen butikker
Så fort du har lært deg disse grunnleggende knepene for internasjonal netthandel, er det bare å finne frem til nettbutikkene der du kan gjøre de gode kjøpene. Her er det lurt å forhøre seg med andre, det er ikke vits i å finne opp hjulet på nytt.
 
Følg med på hva jungeltelegrafen har å fortelle og gå helst for de trygge nettbutikkene du vet at andre har gode erfaringer med. Det er verdt å tenke på faktorer som leveringstid, fraktpriser, kundeservice og kvalitet i tillegg til selve utsalgsprisen.
 
Her har vi plukket ut en del populære nettbutikker vi har gode erfaringer med og som er kjent for gi nordmenn gode utenlandskjøp. Tips oss gjerne om andre butikker du har gode – eller dårlige erfaringer med i forumet nedenfor.

Play.com
En av butikkene som tidlig gjorde seg bemerket med gratis frakt og lave priser på spesielt musikk og filmer er Play.com. Til Europa handler du i pund fra den engelske versjonen av nettbutikken, men det finnes også en amerikansk variant.
 
I tillegg til at det til vanlig er gode priser på DVD-er og CDer, er det gjerne også supersalg der du kan utvide film- og musikksamlingen til en slikk og ingenting.


 
Selv om spill ofte havner over 200-kroners grensen, er unntakene gjerne spill til de håndholdte spillkonsollene.

Et eksempel på et godt kjøp er Grand Theft Auto: Chinatown Wars til Nintedo DS til 15 pund. Her er det også fri frakt, så du får altså spillet levert hjem i posten for under 160 kroner.
 
Til sammenligning koster det samme spillet 399 kroner pluss frakt hos komplett.no.
 
Play.com har også elektronikk, dingser og et begrenset utvalg av for eksempel klær, leker og solbriller.
 
BangCD
Hos BangCD.com får du også gode priser på musikk, DVD-er og spill. CDer på topplisten ligger på rundt 73 kroner.
 
De har også gratis frakt og reklamerer med at 98 prosent av alle leveringene ankommer innen fem arbeidasdager dager fra bestilling.
 
Deal Extreme
Hong Kong-baserte DealExtreme.com sender også det meste fraktfitt til Norge. Her må man imidlertid belage seg på ganske lange leveringstider. Hvis det ikke haster å få det raskt levert, finnes det her et bredt utvalg av morsomme dingser til småbeløp.


 
Vil du teste ut hvordan butikken fungerer, kan du jo for eksempel bare kjøpe deg en liten solcelledrevet nøkkelring-lommelykt med LED-lys til 2,71 dollar (17 kroner) en USB-ladeledning til Iphone 3G til 1,77 dollar (11 kroner) eller denne lille griselommelykten med batteri til 0,78 dollar (5 kroner).

Ebay
Vi kan selvføleglig ikke glemme verdens største markedsplass. Ebay har flere hundre millioner brukere, og med Paypal kan du være trygg på sikker og enkel betaling. Paypal er også gratis å bruke for deg som kjøper.
 
Mens man som nordmann tidligere har måttet lete rundt på ulike Ebay-butikker som amerikanske Ebay.com eller britiske eller tyske Ebay, er det nå kommet en norsk registrerings- og søkeside.
 
For deg som bruker betyr det at du slipper å bruke tid på å søke på varer som ikke kan sendes til Norge. Det kommer også opp norske priser i søkeoversikten, selv om du ellers bør søke på engelsk for å få mange treff på produktene du vil ha.

Importalen
Sist men ikke minst vil vi nevne Importalen.no, som er et norsk nettfirma som lever av å veilede folk til gunstige kjøp fra utlandet. På nettsiden deres får du oppdatert informasjon rundt toll- og avgiftsregler, oversikt over populære butikker andre nordmenn har gode erfaringer med, og til tider ekstra rabatter og avgifter til noen av de utenlandske nettbutikkene.


 
Du finner for eksempel også en kjekk importkalkulator på sidene deres, som både regner om valuta og beregner moms og avgifter på kjøpene. Toll på klær kommer eventuelt i tillegg.
 
Du kan også kontakte Importalen hvis du har spørsmål rundt netthandel fra utlandet, de svarer på det meste.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen