Guide

Gjør Mac-en din raskere

For selv om det tradisjonelt sett er Windows-eiere som sliter med trege maskiner etter hvert som flere og flere programmer blir installert, kan også Mac-eiere ta nytte av en del triks. Techradar har samlet 20 måter du kan gjøre Mac-en din raskere på. Vi har trukket frem fem av disse som du kan ta i bruk.

Installer mer minne
En av de viktigste elementene for å ha best mulig ytelse er minnet i maskinen din. Jo mer minne jo raskere jobber den. Selve operativsystemet krever rundt én gigabyte for å kjøre greit, men jo mer minne du har jo bedre er det.

Har du et helt normalt system bør det holde med to gigabyte, men dersom du bruker avanserte programmer som Adobe Photoshop og Final Cut bør du helt klart gå for enda mer minne.

Sjekk hvor mye minne din Mac har ved å gå på Eplet i menylinjen og velg første menyvalget About This Mac. Går du videre til More Info kan du også finne ut hvor mye minne du kan installere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Du kan få en raskere maskin ved å installere mer minne.

Fjern unødvendige filer
Operativsystemet OS X krever at rundt 20 prosent av harddisken som brukes til å starte maskinen er tom. Denne disken, som oftest kalt Macintosh HD, brukes til å lagre virtuelt minne og midlertidige filer. Hvis disken er veldig full vil maskinen bli veldig treg.

En metode for å forhindre dette er å la store filer, som video, musikk og bilder lagres på en annen intern harddisk eller en ekstern harddisk.

Kjør bare programmene du trenger
Applikasjoner som er åpne bruker kontinuerlig systemressurser, som minne, harddisk og prosessorkraft. Derfor bør du lukke eventuelle programmer som ikke er aktuelle når du eventuelt kjører et annet program. Spesielt på gamle Mac-systemer vil dette påvirke hastigheten.

Noen programmer har også problemer med såkalt Memory Leakage. Dette betyr at programmet over tid vil bruke mer og mer minne, selv om programmet ikke er i aktiv bruk. Bruk Activity Monitor i Utilities-katalogen for å se hvor mye ressurser ethvert program bruker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pass på å oppdatere operativsystemet ditt.

Oppdater systemet
Hver eneste versjon av Mac OS X skal være bedre og raskere enn den forrige. Det vil si at oppgraderingen fra for eksempel 10.5.4 til 10.5.5 skal gjøre systemet raskere og mer stabilt. Det samme gjelder applikasjoner.

Hold derfor systemet ditt oppdatert ved å bruke Software Update for Apple-programmer, og nettet for eventuelle andre programmer. Mange programmer har også en valgmulighet for å automatisk sjekke etter oppdateringer på nettet.

Pass imidlertid på hvordan spesifikasjoner din maskin har. For er maskinen din av den eldre typen kan det faktisk hende at du vil få langt bedre ytelse ved å kjøre 10.4.11-versjonen av operativsystemet enn 10.5.x.

Bruk raskere harddisk
De fleste bærbare Mac-er kommer med harddisker med en hastighet på 5.400 rpm, mens de fleste stasjonære har 7.200 rpm som standard. Høyere nummer her betyr som regel bedre ytelse, siden det betyr at harddisk kan hente data raskere.

Ved å oppgradere harddisken i en Mac Pro til en hastighet på 10.000 rpm eller 15.000 rpm vil derfor gi bedre ytelse i de fleste tilfeller. Jobber du mye med store filer kan du også få bedre ytelse ved å koble en ekstern harddisk med 7.200 rpm til den bærbare Mac-en din.

Dette var noen grunnleggende tips for å gjøre din Mac raskere. Er du ute etter enda flere måter å gjøre dette på er det mer lesing på nettsidene til Techradar.

Vet du om noen andre måter du kan gjøre PC-en raskere? Bruk kommentarfeltet under.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen