Gjør kupp på nett utenlands

Gjør kupp på nett utenlands

Netthandel blir stadig mer populært. Privatpersoner har tidligere handlet mest fra norske nettbutikker, men nå kommer det stadig flere nettvarer over Norges grenser.

- Vi har ikke noen nøyaktig statistikk å gå ut med, men sånn omtrentlig kan vi si at kjøp fra utenlandske nettbutikker dobler seg hvert år, sier kontorsjef i Tollvesenet, Jon Aspelund.

Det kjøpes mest klær og kosmetikk, men bøker, musikk og filmer er også populært. Det blir også mer av elektronikk, selv om det her er mye småvarer og få store flatskjermer.

Her er toll- og avgiftsreglene


Gir hjelp

En som har solid erfaring med utenlandsk netthandel er Thorkild Lote, daglig leder for Importalen.no.På nettstedet gir han hjelp og kjøperåd til folk som skal handle fra utlandet.

- Man kan spare på nesten alt. Som regel ligger besparelsen på 20-50 prosent på de fleste varer. Da er frakt, toll og moms medregnet i prisen, sier Lote.

Han mener det generelt er aller mest å spare på klær, kosmetikk, små-elektronikk, CD/DVD, friluftsutsyr og bøker.

Utvalgte butikker
Importalen har samlet en rekke utenlandske butikker de selv har testet og har god erfaring med. De har bare valgt ut butikker som har lave priser, rimelig levering og sikker betaling.

- Brukerne er også veldig flinke til å tipse oss om nye butikker eller dele dårlige erfaringer. Overraskende nok er det svært sjelden folk er misfornøyd, sier Lote.

Verdens største markedsplass, Ebay, får en sterk anbefaling fra Importalen. Ellers er det gjerne de litt ukjente merkene og butikkene man får best tilbud fra. Store internasjonale produkter som Apples iPod er det lite å spare på.

- Apple har såpass standardiserte priser at prisforskjellen blir utjevnet med moms og tollavgift, forklarer Lote.
Avgiftsfritt

Bøker er helt fritatt fra både toll og moms, så da er det bare frakten man trenger å tenke på. Det samme gjelder stort sett også for blader, selv om reglene er litt uklare her.

Alle bestillinger på under 200 kroner er dessuten også toll- og momsfrie, og da gjelder prisen du betaler for varen eksklusiv frakt.

-Det er mye å spare på varer til under 200 kroner, men det er viktig at man bestiller varer for under 200 kroner hver for seg. Gjør du det i samme bestilling, vil det beregnes moms og toll for totalbeløpet, forklarer Lote.

Toll og moms
Bestillinger på mellom 200 og 400 kroner er derimot litt mer problematiske. Her må man betale moms og eventuell toll på hele beløpet.

- Postens fortollingsgebyr er på 85 kroner ved bestillinger under 1000 kroner. Med 25 prosent moms og eventuell toll i tillegg er fortjenesten fort spist opp, sier Lote.

Fra 500 kroner og oppover begynner det igjen å lønne seg. Selv om man får frakt og avgifter på produktet, er prisene ofte så mye lavere at det likevel blir en besparelse.

Ta høyde for kursendring

Av gode tilbud kan Lote nevne en MP3-spiller med 1 GB lagring til 29 dollar. Med dagens kurs er det 192 kroner, og derfor avgiftsfritt.

Når du handler for beløp like ved 200 kroners grensen, er det viktig å huske på at valutakursen kan gå opp. Hvis kursen er steget innen varen kommer til fortolling, kan du risikere at prisen blir over 200 kroner. Da får du tollavgift og moms likevel.

Det er også fint å merke seg at det er en del selskaper som tilbyr gratis frakt til hele verden. Dette er spesielt vanlig på småprodukter som CD og DVD, men det fås også på for eksempel kosmetikk.

Internasjonal garanti

Garantier er litt komplisert når man skal handle fra utlandet. Det beste er å kjøpe produkter som har internasjonale garanti. Da kan man ta eventuelle klager og reparasjoner i Norge.

Kjøper du produkter med nasjonal garanti, må du sende produktet til utlandet for eventuell reparasjon. Det skal være ganske dyre produkter for at det skal lønne seg å betale frakt fram og tilbake. Du må også gå via tollvesenet for å bli fritatt for ny toll og moms når produktet kommer inn i landet igjen.

Hold deg unna
Det er uansett ikke alt det er lurt å kjøpe fra utlandet. Når det gjelder elektronikk for eksempel, er det gjerne ulike systemer for strøm og teknologi i forskjellige land. Man bør derfor forsikre seg om at produktet vil fungere optimalt i Norge på forhånd.

- Mobiltelefon er noe man bør være veldig forsiktig med. Her florerer det av ulike standarder fra land til land, for eksempel når det gjelder nett og låsing, sier Lote.

Ellers er det jo noen som er opptatt av norsk språk i menyer, og med datautstyr vil de fleste foretrekke tastatur med norske bokstaver. Om produktet passer til norsk strøm kan også være verdt å sjekke.

Stadig mer elektronikk lages likevel for å kunne selges i hele verden.
- I stedet for at man lager utstyr til bare 110 Volt, takler mye mer nå 100-240 Volt, forklarer Lote.

Kreditt er tryggest

Alle har vel hørt historier om noen som er blitt lurt på internett. Likevel er det stort sett trygt å handle på nettet. Ifølge Importalen er det flere butikker som blir lurt av uærlige privatpersoner enn omvendt.

Man bør uansett bare handle fra nettsider med sikker betalingstjeneste. Et annet nyttig råd er å bruke kredittkort i stedet for vanlig debet-kort. Kredittkortselskapene er nemlig ansvarlig for kjøp du gjør via dem. Hvis du er misfornøyd med kjøpet eller for eksempel ikke mottar varen, kan du klage til kredittkortselskapet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen